Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Abramovičovi zbyly jen oči pro pláč: Británie oligarchům zmrazila majetek za 450 miliard!

Autor: ČTK, rc - 
10. března 2022
13:54

Marně se snažil vyhnout sankcím ze strany Západu ruský oligarcha Roman Abramovič. Po vypuknutí války na Ukrajině prohlásil, že hodlá prodat fotbalový kub Chelsea a výtěžek prodeje daruje obětem války rozpoutané Ruskem. Nicméně Británie rozšířila sankční seznam o dalších sedm ruských oligarchů včetně Abramoviče. Na seznamu se nově ocitl podnikatel Oleg Děripaska, šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin a blízcí spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina. Británie jim zmrazila pořádně tučné majetky!

Sankce míří na majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (asi 450 miliard Kč). Většinu částky tvoří Abramovičův majetek, který podle prohlášení britské vlády přesahuje devět miliard liber (více jako 270 miliard Kč); na Sečina připadají asi dvě miliardy liber. Sankce zahrnují zmrazení aktiv, zákaz transakcí s britskými občany i podniky a zákaz cestování. Nově se týkají i šéfa ruské banky VTB Andreje Kostina, generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera, ředitele petrochemického podniku Transněfť Nikolaje Tokareva a člena správní rady banky Rossija Dmitrije Lebeděva.

„Pro ty, kteří podpořili Putinův krutý útok na Ukrajinu, nemůže existovat žádné bezpečné útočiště,“ uvedl britský premiér Boris Johnson. „Dnešní sankce jsou nejnovějším krokem v neochvějné podpoře Spojeného království ukrajinskému lidu. Budeme nemilosrdně stíhat ty, kteří umožňují zabíjení civilistů, ničení nemocnic a nezákonnou okupaci suverénních spojenců,“ dodal.

Fotbalový klub Chelsea může nadále hrát, vláda pro tento britský klub vystavila speciální licenci, uvedla na twitteru ministryně kultury a sportu Nadine Dorriesová. Zaměstnanci klubu budou nadále pobírat plat, vstupenky a permanentky zůstávají v platnosti. Sankce přesto zabrání Abramovičovi v plánovaném prodeji klubu, který oznámil v minulém týdnu. Ruský oligarcha uvedl, že hodlá po téměř dvaceti letech prodat svůj klub a peníze, které za něj získá, daruje obětem války na Ukrajině.

Jak uvádí Sky News, Spojené království je první zemí, která se rozhodla uvalit sankce na Abramoviče. Přijít by tak mohl o tryskáče a jachty a další majetek. Abramovič miluje luxus a rád dává na odiv své bohatství. Jeho přepychová superjachta, kterou pojmenoval Eclipse, má rozměry 162 x 22 metrů. Jachta byla naposledy podle informací webu Page Six u karibského ostrova St. Martin. Ovšem to není jediná loď, kterou vlastní. Je ještě majitelem plavidla s názvem Solaris, které je ale o něco menší. Jeho rozměry činí 139 x 26 metrů. Tato jachta podle zpravodajské agentury Reuters naposledy kotvila v Barceloně, kde se plavila pod bermudskou vlajkou. Nicméně Barcelonu už opustila.

6:59
Dnes

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

6:45
Dnes

„Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině,“ uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

Klíčové bylo sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kde byl balík mnoho měsíců zablokován. V Senátu se očekávalo jeho relativně hladké schválení. Pro hlasovalo 79 senátorů, proti bylo 18 členů horní komory. Schválení balíku uvítali šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer i předseda republikánských senátorů Mitch McConnell.

6:29
Dnes

Ruské invazní síly dosáhly významného postupu v úzkém koridoru na východě Ukrajiny. Napsal to dnes list The Guardian, podle něhož Rusové za deset dní postoupili přibližně o pět kilometrů severozápadně od Avdijivky a údajně v neděli vstoupili do obce Očeretyne. Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že Rusové nedávno dosáhli potvrzených zisků v této obci v Doněcké oblasti.

Očeretyne, kde kdysi žilo kolem 3000 lidí, se nachází několik kilometrů severozápadně od Avdijivky, které se ruské invazní síly zmocnily po těžkých bojích letos v únoru. Následně obsadily několik okolních vesnic. Dobytí Očeretyne podle listu znamená, že se Rusku podařilo obejít severní křídlo nedávno vybudované ukrajinské přední linie, včetně minových polí a zákopů.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 22. dubna ukazují ruské síly vztyčující ruskou vlajku nad budovou vojensko-civilní správy v centru Očeretyne. Naznačuje to, že ruské síly obsadily železniční stanici, překročily železniční trať a postoupily na sever do centrální části obce,“ uvedl ISW. Institut zároveň poznamenal, že zatím nezaznamenal vizuální potvrzení ruské kontroly nad touto obcí. Na záběry se vztyčováním ruské vlajky zveřejněné ruskými vojenskými blogery odkazuje také The Guardian.

Zobrazit celý online

VIDEO: Dima Kasjanov (8) skončil se šrapnelem v hlavě poté, co Rusové ostřelovali jeho domov

Video  Dima Kasjanov (8) skončil se šrapnelem v hlavě poté, co Rusové ostřelovali jeho domov  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa