Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tvrdá rána pro Putina: USA se odstřihnou od ruské ropy i plynu, přidá se Británie. A co Evropa?

Aktualizováno -
8. března 2022
18:58
Autor: ČTK, sova, Darina Jíchová - 
8. března 2022
16:52

Americký prezident Joe Biden v úterý oznámil zákaz dovozu ruské ropy a také plynu a uhlí do Spojených států. Do konce roku se od ruské ropy ropných produktů odstřihne také Velká Británie. Zvažuje také ukončení dovozu zemního plynu. Jde o další z kroků, který Bidenova administrativa podniká proti Rusku v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu.

„Spojené státy zastaví dovoz ruské ropy a chceme spolu s evropskými partnery a spojenci rozvíjet dlouhodobé vztahy tak, aby se i oni vymanili ze závislosti,“ prohlásil americký prezident Biden.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naléhá na Spojené státy a další západní země, aby energetické suroviny od Ruska přestaly odebírat.

„Nebudeme se podílet na dotování Putinovy války,“ řekl dnes šéf Bílého domu. Ruský prezident Vladimir Putin 24. února zahájil invazi na Ukrajinu, jejímž cílem je podle něj zemi denacifikovat a demilitarizovat.

Biden také upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad i ve Spojených státech a že ceny pohonných hmot nadále porostou. „Dal jsem jasně najevo, že obrana svobody něco stojí a něco stojí i ve Spojených státech,“ uvedl Biden. Dodal, že to chápe jak jeho Demokratická strana, tak republikáni, a že udělá vše pro to, aby pro Američany zmírnil dopady „Putinova zdražování“. Už nyní je ve Spojených státech nejvyšší inflace za 40 let.

Třetina zemního plynu v Evropě pochází z Ruska

Bidenův projev se očekává v 16:45 SEČ. Podle serveru Politico britská vláda kolem 17:00 SEČ také oznámí zákaz importu ruské ropy. Chystá ho za několik měsíců, aby globálnímu trhu dala možnost se tomuto opatření přizpůsobit a zabránila panickému nakupování pohonných hmot, píše Politico. Londýn prý v úterý neoznámí konec dovozu zemního plynu z Ruska, v britské vládě se ale o této věci stále diskutuje.

Spojené státy zákaz dovozu konzultují se evropskými spojenci, kteří jsou mnohem více závislí na energetických surovin z Ruska. Třetina zemního plynu spotřebovaného v Evropě pochází z Ruska. Spojené státy ruský zemní plyn nedováží.

Agentura Reuters uvádí, že očekávané Bidenovo oznámení o zákazu dovozu ruské ropy ještě zesílí dopady nynějšího konfliktu na Ukrajině na globální ekonomiku. Světové hospodářství se přitom ještě zcela nezotavilo z následků pandemie covidu-19. Ceny pohonných hmot ve Spojených státech se po ruské invazi na Ukrajinu ze 24. února dostaly na rekordní úroveň a přispěly ke zvyšování inflace, která dosáhla největší hodnoty za posledních 40 let.

Podle analytické společnosti Rystad Energy loni asi osm procent ropy a ropných produktů, které se do Spojených států dovezlo, pocházelo z Ruska. AP píše, že z dostupných dat amerického ministerstva energetiky vyplývá, že v posledním únorovém týdnu USA nedovezly z Ruska žádnou ropu.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Británie se připojí

Británie ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů postupně do konce roku 2022, oznámil dnes britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. Firmy mají do konce roku čas přejít na jiné zdroje, s přechodem jim podle ministra vláda pomůže.

Londýn bude jednat s ostatními dodavateli, aby nahradili chybějící ropu z Ruska. Podle ministra Kwartenga zvažuje také ukončení dovozu ruského zemního plynu.

„Přechodné období poskytne trhu, podnikům a dodavatelským řetězcům více než dostatek času na nahrazení ruského dovozu,“ uvedl Kwarteng na twitteru. Firmy by podle ministra měly zajistit, aby zákaz nepocítili spotřebitelé. Ruská ropa v současnosti pokrývá osm procent poptávky v Británii, ruský plyn čtyři procenta, dodal ministr.

„Británie je významným producentem ropy a ropných produktů, navíc má značné zásoby. Kromě Ruska pochází naprostá většina našeho dovozu od spolehlivých partnerů, jako jsou USA, Nizozemsko a Perský záliv. V letošním roce s nimi budeme spolupracovat na zajištění dalších dodávek,“ napsal Kwarteng.

Zákaz dovozu ropy je součástí sankcí, které mnohé západní země uvalují na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Ke stejnému kroku dnes přistoupily také Spojené státy.

Video  Rusko válku nevyhraje. Ukrajinistka promluvila o naději i nečekané proměně Zelenského.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa