Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Ukrajinu míří cizinci ze 16 zemí. Zbraně poskytuje 19 států, uvedl ministr

Autor: ČTK - 
2. března 2022
18:23

Na Ukrajinu míří více než tisícovka cizinců ze 16 zemí, aby se připojili k nově vytvořené mezinárodní legii. Novinářům to dnes sdělil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle něhož se další lidé ze zahraničí stále hlásí, aby se zapojili do bojů proti invazním ruským silám. Šéf ukrajinské diplomacie rovněž uvedl, že zbraně Ukrajině poskytuje 19 zemí, deset pak makrofinanční pomoc a 22 států humanitární pomoc.

"Zmobilizovali jsme mezinárodní protiválečnou koalici, která čítá nejméně 86 států a 15 mezinárodních organizací," uvedl Kuleba na dnešní virtuální tiskové konferenci podle ukrajinské tiskové agentury Unian.

"Na Ukrajinu už přijíždějí dobrovolníci ze 16 zemí, kteří jsou připraveni bojovat po boku ukrajinských lidí proti agresorovi. Jejich celkový počet už přesáhl tisíc osob a žádosti stále přicházejí," cituje dále ministra agentura Interfax-Ukrajina.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve vyzval cizince, aby přijeli bránit Ukrajinu po boku ukrajinské armády, a informoval o vytvoření legie.

Od začátku března zavedl bezvízový styk pro cizince, kteří se chtějí připojit k mezinárodní legii na obranu Ukrajiny, poznamenal Unian, podle něhož je tento režim zaveden dočasně na dobu válečného stavu.

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Stovky Čechů mají zájem o výjimku

Na Ukrajinu chtějí jet bojovat také někteří Češi. Učinit tak mohou legálně pouze v případě udělení výjimky od prezidenta republiky. Politici také zvažují změnu zákona, která by službu v ukrajinské armádě umožnila. Některé země už službu v ukrajinské armádě svým občanům povolily.

Na Pražský hrad se podle jeho mluvčího dosud obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády. Na ministerstvu obrany evidují více než 100 uchazečů, další na úřad podle jeho mluvčí volají. Ministerstvo obrany už v úterý uvedlo, že někteří lidé se mohli obrátit na oba úřady zároveň.

Video se připravuje ...
Další videa