Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nataliina syna (19) zajali na Ukrajině: Dozvěděla se to díky výhružkám na sociální síti

Autor: jel - 
5. března 2022
08:10

Ukrajinští představitelé zveřejnili desítky videí, na nichž jsou podle nich zachyceni zajatí ruští vojáci. Putinovi muži ve zbrani ale svými pozdravy na kameru často šokovali vlastní rodiny, které často ani neměly tušení, že jsou jejich blízcí ve válce. Prvními zdokumentovanými zajatci byla dvojice mladých kluků. Jedním z nich je prý teprve devatenáctiletý Rafik Rachmankulov. Jeho čtyřicetiletá matka Natalia popsala, jak se o situaci dozvěděla.

Natalia Dejnekaová ze Saratovské oblasti promluvila v rozhovoru pro BBC. „Volala mi moje sestra a sdělila mi, že její synové byli na sociální síti zahlceni těmito fotkami. Posílali jim je společně s vyhrůžkami typu ‚Takhle dopadnete všichni, pokud přijedete na Ukrajinu,‘“ řekla. Ihned po tomto telefonátu se spojila s náčelníkem z oblasti, kde sloužil její syn. 

„Řekl mi, že kontrarozvědka tuto skutečnost prověří a potvrdí, zda je (Rafik Rachmankulov - pozn. red.) skutečně v zajetí, nebo ne. Zatím mi nic neřekli, prý nic nevědí,“ řekla. Náčelník podle ní nijak nepopřel, že je Rafik v bojové zóně. Druhého mladíka na fotce Natalia podle svých slov nezná, snažila se však přes sociální sítě kontaktovat jeho rodinu, to se jí ovšem nepodařilo.

Doplnila, že hned 24. února kontaktovala Výbor matek vojáků. Ten si vzal údaje, ale doposud se jí neozval. „Nevím, na které dveře mám zabušit, abych dostala svého chlapce zpět,“ posteskla si Natalia. 

Řekla, že neví, v jaké pozici v armádě její syn byl. Studoval prý vysokou školu, příliš mu to ale nešlo, a tak studium ukončil. Pak se dal k armádě. V zemi je totiž nedostatek práce a armáda nabízí slušné peníze. Chtěl prý zajistit svou budoucí rodinu a přítelkyni Lili. Natalia uvedla, že jí je jedno, co se děje, politika ji prý nezajímá. „V Rusku nemají lidé co jíst,“ řekla nakonec. „Poslala jsem dítě do armády, aby sloužilo vlasti. A není naše vina, jak se vlast postarala o naše děti. Teď jim říkají okupanti,“ dodala nakonec.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa