Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svět zavřel Rusku nebe, Moskva odpovídá stejně. Dojde i na Bospor?

Aktualizováno -
28. února 2022
14:22
Autor: ČTK, ula - 
27. února 2022
17:46

Evropská unie uzavře v reakci na ruský útok na Ukrajinu vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů ruských oligarchů. Nebe pro ruská letadla uzavře i Kanada a řada dalších zemí. Rusko odpovědělo stejně - svůj vzdušný prostor zavře aerolinkám z 36 zemí včetně Británie, Kanady, Německa či Itálie. Česká letadla byla na „černém seznamu“ už od víkendu. Vážným problémem pro ruskou armáda bude chystaný krok Turecka. Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu navíc oznámil, že Rusům uzavře průliv Bospor.

V sobotu oznámily uzavření nebe pro ruská letadla Litva, Lotyšsko a Slovinsko. Stejný krok má v plánu Estonsko a také Německo. Německý ministr dopravy Volker Wissing dal v sobotu úřadům pokyn, aby se na zákaz letů ruských strojů připravily Nakonec se k ráznému kroku odhodlala celá Evropská unie. Připojila se řada dalších států, mimo jiné Kanada.

Ruská odveta přichází jen o den později. Mnoha leteckým společnostem se kvůli protiruským sankcím komplikují trasy nad Evropou. Týká se to zejména těch ruských, potíže ale mají i britské, kterým vedou letové koridory přes Rusko do Asie. V důsledku toho se dnes ztrojnásobil letecký provoz nad Kazachstánem.

Vzdušný prostor pro ruská letadla už minulý týden týden nechalo uzavřít také Polsko, Česko, Bulharsko či Rumunsko. Už ve čtvrtek, v den zahájení ruského útoku na Ukrajinu, zakázala Británie s okamžitou platností přistávat strojům ruského Aeroflotu na svém území. Posléze britský ministr dopravy Grant Shapps oznámil, že zákaz se týká i ruských soukromých letounů.

Turecko uzavírá Bospor?

Turecko navíc oznámilo, že po delším váhání nakonec ruskému vojsku uzavře průliv Bospor.

„Situace na Ukrajině se změnila ve válku. Turecko splní Konvence z Montreux v otázce tureckých úžin,“ oznámil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

 

Agentura Reuters dnes s odvoláním na své zdroje z Bruselu napsala, že unijní ministři budou zřejmě dnes večer při jednání o zpřísnění sankcí vůči Rusku hovořit také o celounijním zákazu vstupu ruských letadel do vzdušného prostoru EU. Šéfové diplomacií EU jednají virtuálně od 18:00 hodin a mimořádně se k nim připojí také ministři zahraničí velkých světových ekonomik skupiny G7, tedy navíc činitelé z USA, Kanady a Japonska.

Video  Generál Pavel pro Blesk o invazi na Ukrajinu: Západ selhal, Putin se sarkasticky směje  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa