Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exploze v Kyjevě i letecký poplach. Hlaste pohyb nepřítele, žádá lidi ministerstvo

Aktualizováno -
25. února 2022
13:50
Autor: ČTK, Mii, swp - 
25. února 2022
00:38

Po noci strávené skrýváním v protileteckých krytech nebo doma obyvatelé Kyjeva s nervozitou čekají na útok ruské armády na ukrajinské hlavní město, píše agentura Reuters. Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek pozdě večer varoval, že metropole je patrně hlavním cílem ruské invaze. Podle místních médií i agentury AP ruské síly postoupily až na předměstí metropole. V noci na dnešek dopadaly na Kyjev rakety a městem zněly sirény. Slyšet byly výbuchy a střelba. V pátek odpoledne Rusové podle svých slov obsadili letiště Hostomel a odřízli Kyjev ze západu.

Muž jménem Serhij, který bydlí na jihovýchodě města nedaleko mezinárodního letiště Boryspil, agentuře popsal, jak se dnes probudil kolem čtvrté hodiny ráno místního času (kolem třetí SEČ) a šel si zakouřit na balkon. Uslyšel přitom explozi a na obloze spatřil záblesk. O pět sekund později výbuch otřásl desetipatrovým domem, ve kterém bydlí.

„Všude kolem létalo sklo. V kuchyni mi teď leží střepina granátu. Byl jsem v šoku,“ popsal agentuře Serhij a dodal, že nikdo z jeho rodiny nebyl zraněn.

Reportér agentury Reuters pak viděl vedle budovy dvoumetrový kráter plný trosek a rozbitá okna. Místní policista mu řekl, že nikdo nebyl zabit, ale několik lidí bylo těžce zraněno.

Video  Kyjev pod palbou: Město počítá škody po nočních explozích  - Reuters
Video se připravuje ...

„Jak to můžeme v naší době přežít? Co si máme myslet? (Ruský prezident Vladimir) Putin by měl shořet v pekle společně s celou rodinou,“ řekla další obyvatelka domu a vojenská lékařka Oksana Gulenková, zatímco odklízela ze svého bytu střepy skla. Exploze ji podle jejích slov odhodila asi tři metry od postele.

Sedmapadesátiletý Anatolij Marčenko, jenž kdysi sloužil v sovětské armádě, bude muset po explozi opravit svůj balkon, píše Reuters. Kromě toho nemůže najít svou kočku, která mu během ostřelování utekla. „Stydím se, že mluvím rusky,“ řekl muž a následně začal hovořit ukrajinsky. „Znám tam (v Rusku) lidi, jsou to mí přátelé. Co ode mě potřebují? Do mého domu přišla válka a to je vše,“ dodal, zatímco další obyvatelé uklízeli trosky na ulici.

Rusové: Obsadili jsme letiště

Ruští výsadkáři v pátek odpoledne obsadili vojenské letiště Hostomel, které se nachází na okraji Kyjeva, uvedlo ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS. Resort obrany dále tvrdí, že při dobývání letiště ruští vojáci zabili 200 příslušníků ukrajinských sil a odřízli ukrajinskou metropoli ze západu.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko podle agentury Reuters prohlásil, že město vstoupilo do obranné fáze. Už ráno řekl, nejméně tři lidé utrpěli zranění poté, co raketa zasáhla několikapatrový obytný dům v metropoli. Z Moskvy dnes podle ruských tiskových agentur, které se odvolávají na zdroj z ministerstva obrany, zaznělo, že armáda raketami na Kyjev neútočí.

Mezi oběťmi i děti?!

Navzdory tvrzení Ruska, že útočí pouze na vojenské cíle, byly na Ukrajině podle prezidenta Volodymyra Zelenského zasaženy i civilní objekty. „Zabíjejí lidi a mění mírumilovná města na vojenské cíle. Je to odporné a nikdy to nebude odpuštěno,“ řekl prezident.

Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že Rusové zaútočili na zhruba 33 civilních cílů. Mezi civilními obětmi jsou podle nynějších zpráv nejméně dvě děti.

„My se ničeho nebojíme, nebojíme se Ruska,“ dodal však bojovně ukrajinský prezident s tím, že je ochoten jednat i o neutrálním statusu Ukrajiny. Současně však vyjádřil pochyby, že by se Ukrajině v takovém případě dostalo bezpečnostních záruk.

Zelenskyj rovněž uvedl, že spolu s dalšími činiteli nezbytnými pro fungování státu zůstává v kyjevské vládní čtvrti a že na Ukrajině je stále i jeho rodina. „Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna. Moji rodinu jako cíl číslo dvě. Chtějí politicky zničit zemi tím, že zničí hlavu státu,“ řekl.

Kyjev: Střeba v obytné čtvrti

V obytné čtvrti Minský masiv na severu Kyjeva se přitom ozývá střelba, uvedla v pátek místní média. Ministerstvo obrany požádalo obyvatele, aby zůstali doma a hlásili pohyby ruské techniky. Střelba byla podle agentury AP dnes slyšet také u vládní čtvrti v centru ukrajinské metropole.

„Žádáme občany, aby hlásili pohyb techniky. Vyrobte molotovovy koktejly, zneškodněte okupanta! Civilistům - buďte opatrní. Neopouštějte domov!“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na facebooku. Úřady zároveň požádaly Ukrajince, kteří mají webové kamery, aby nezveřejňovali záběry na internetu a nepřítel se tak nedostal k informacím o ukrajinské armádě, píše RBK Ukrajina.

Ukrajinská armáda už dříve oznámila, že zneškodnila skupinu ruských diverzantů, kteří se podle ní zmocnili dvou vozidel ukrajinské armády a v převlečení za ukrajinské vojáky se pokoušeli proniknout z Oboloně dál do centra Kyjeva. Informují o tom ukrajinská média s odvoláním na náměstkyni ministra obrany Annu Maljarovou. Armáda zároveň vydala varování, že sabotážní a průzkumné skupiny ruských sil používají ukrajinské vybavení.

Video  Ruská invaze na Ukrajině! Tvrdé boje, reakce světa i drsná slova Zemana  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa