Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ztráty boháčů v Rusku: Od útoku přišli o 900 miliard korun. Putin utišoval podnikatele

Aktualizováno -
24. února 2022
19:19
Autor: ČTK - 
24. února 2022
18:08

Ruští miliardáři přišli kvůli vojenské operaci na Ukrajině během jediného dne o téměř 40 miliard dolarů (893 miliard Kč). Napsal to dnes server ruskojazyčné verze časopisu Forbes v souvislosti s agresí vůči Ukrajině. Vladimir Putin přitom během dnešního setkání s velkými ruskými podnikateli prohlásil, že vstup ruských vojsk na Ukrajinu byl vynuceným opatřením.

„Propad hodnoty majetku největších ruských podnikatelů následoval po pádu akciového trhu po zahájení ruské vojenské operace na Ukrajině. O nejvíc přišel i přes prudký růst cen ropy spolumajitel Lukoilu Vagit Alekperov. Jeho majetek se ztenčil o více než pět miliard dolarů,“ napsal Forbes.

Během 24 hodin ztratili ruští miliardáři 38,162 miliardy dolarů. Podle serveru o tom svědčí údaje z Forbes Real Time.

Po zahájení ruské vojenské operace na Ukrajině, kvůli níž Moskvu ostře kritizovali představitelé řady států, klesl podle Forbesu index moskevské burzy o více než 45 procent a propadl se na rekordní minimum 1700 bodů, kde byl naposledy na začátku roku 2016.

Na pozadí těchto zpráv cena dubnového termínového kontraktu na ropu Brent na londýnské burze ICE poprvé od září 2014 překonala 104 dolarů za barel. Navzdory tomu se majetek spolumajitele Lukoilu Vagita Alekperova snížil o 5,4 miliardy dolarů na 19,5 miliardy dolarů, poznamenal Forbes.

Putin přesvědčoval podnikatele

Rusku přitom podle Vladimira Putina hrozila vážná bezpečnostní rizika, a proto „nezbyly žádné šance pro jiný postup“, uvedl na svém webu list Vedomosti s odvoláním na záběry, které ze schůzky odvysílala televize Rossija 24.

„To nejhlavnější, aby to bylo pochopeno: to, co se děje, je vynucené opatření. Prostě nezůstaly žádné šance udělat něco jiného,“ tvrdil Putin. „Abych byl upřímný, jsem dokonce překvapen. Ale ani v jedné otázce se nepohnuli ani o milimetr,“ dodal.

„Rusko zůstává součástí světové ekonomiky. Nechystáme se poškodit systém, jehož součástí se cítíme být,“ ujistil Putin s tím, že úřady se připravovaly na zavedení sankcí proti Rusku.

„Chtěl bych se na vás (podnikatele) obrátit s výzvou, abyste přistupovali s pochopením k tomu, co se děje, a solidárně spolupracovali s vládou při hledání nástrojů, které by podpořily výrobu, ekonomiku, pracovní místa, ale přitom by vycházely ze skutečnosti, jak se vytváří,“ poznamenal Putin, na jehož rozkaz dnes ruská vojska zahájila „speciální operaci“, jejímž cílem je podle hlavy státu „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu.

List Vedomosti připomněl, že Evropská unie ohlásila zavedení sankcí proti 351 ruským poslancům, kteří hlasovali v půli února pro usnesení vyzývající Putina k uznání nezávislosti separatistické Doněcké a Luhanské lidové republice, jakož i proti 27 organizacím a vysoce postaveným představitelům, kteří podle EU sehráli roli v útoku proti Ukrajině.

Jde o členy vlády, banky, podnikatele, představitele silových resortů a osoby zodpovědné za dezinformační válku proti Ukrajině. Sankce zahrnují zmrazení majetku a účtů v EU a zákaz vstupu. EU také postihla financování Ruska, jeho vlády a ústřední banky.

Video  Noční projev prezidenta Vladimíra Putina před invazí na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa