Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusové obsadili Černobyl: Zvýšení radiace v okolí! Drábová vysvětluje, proč k němu došlo

Aktualizováno -
25. února 2022
12:14
Autor: ČTK, mav, swp - 
24. února 2022
18:54

Ruští vojáci obsadili černobylskou jadernou elektrárnu, i přes odpor obránců, uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Kyjev varuje před radioaktivním mrakem, který by mohl zasáhnout Evropu. Uniká nadměrná úroveň radiace, varovala v pátek ukrajinská vládní organizace Státní inspektorát pro jadernou regulaci Ukrajiny. Podle předsedkyně českého Státního úřad pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ale žádné radiační ohrožení nehrozí.

„Jde o vyhlášení války celé Evropě,“ napsal prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pokud Rusko bude pokračovat ve válce, Černobyl se může roku 2022 opakovat.“ Elektrárna ležící asi 100 kilometrů od Kyjeva je odstavená, ale v místě se podle ukrajinských představitelů nalézá úložiště jaderného odpadu. V případě zásahu by se radioaktivní prach mohl dostat i dále do Evropy.

O vstupu ruských vojsk z Běloruska do černobylské zóny informoval podle agentury Interfax-Ukrajina poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, podle kterého příslušníci národní gardy, střežící úložiště nebezpečných radioaktivních odpadů, kladli úporný odpor ruským jednotkám.

„Pokud v důsledku dělostřelecké palby nepřítele bude úložiště jaderných odpadů zničeno, pak radioaktivní prach může pokrýt území Ukrajiny, Běloruska a zemí Evropské unie!“ varoval Heraščenko.

Jak tweetovala běloruská novinářka Hanna Ljubaková, ruské jednotky elektrárnu dobyly a vzaly za rukojmí zaměstnance (reaktory už nejsou v provozu, ale určitý personál tam nadále dohlíží na bezpečnost).

„Pokud vím, tak je tam sklad vyhořelého paliva, a tak nevidím bezprostřední nebezpečí,“ sdělil Michal Šnobr, energetický expert a poradce investiční skupiny J&T. Situace by podle něj mohla být mnohem komplikovanější u fungujících 14 jaderných reaktorů, které kryjí významný díl spotřeby Ukrajiny. Nedaleko Doněcké oblasti je Jaderná elektrárna Záporoží s šesti reaktory, jež kryje čtvrtinu ukrajinské spotřeby.

Bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl sdělil, že zatím nikdo neví, proč Rusové elektrárnu obsadili a co je jejich cílem. „Nevěřím, že by někdo chtěl provést atak vedoucí k nárůstu radioaktivity v lokalitě či na širším území. Ono by to zasáhlo i toho, kdo to způsobil,“ uvedl. Největším rizikem pro ČR je podle něj „dlouhodobé působení dezinfomátorů, šíření fake news a neefektivnost naší obrany“.

Drábová: Zvýšená radiace? Hlavně kvůli pohybu techniky

„V sarkofágu už nejsou radionuklidy, které by mohly způsobit kontaminaci srovnatelnou s rokem 1986 na rozsáhlejším území,“ uklidňovala ve čtvrtek Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

„Radiační situace na území České republiky vykazuje normální hodnoty. Kdykoli si to můžete ověřit v aplikaci MonRaS,“ uvedl v pátek SÚJB na twitteru a odkázal právě na aplikaci ohledně monitorování radiační situace na území ČR.

„Zvýšení v okolí černobylské elektrárny a jejím bezprostředním okolí nejsou nikterak významné. To znamená, dovozujeme si, že ke zvýšení hodnot radiace došlo k důsledku pohybu těžké techniky a zvýšené prašnosti v místě pohybu vojenské techniky,“ zhodnotila v pátek Drábová pro ČT24.

Podle ní minimum rizika potvrzují oficální zprávy. „Je pravda, že armáda obsadila černobylskou elektrárnu, pohybovala se nebo se stále pohybuje v jejím okolí, ale tak jak teď čtu oficiální zprávu ukrajinského státního dozoru, tak i tahle oficiální zpráva zaslaná do mezinárodní agentury pro jadernou energii konstatuje, z hlediska radiačního bezpečí a jaderné bezpečnosti, že situace je normální,“ popsala šéfka českého jaderného úřadu.

V tuto chvíli už v Černobylu není nic, čím by vojáci mohli ohrožení vytvořit. Podle Drobové má tak pohyb jednotek v elektrárně jiný význam. „Vidím za tím čistě pragmatickou záležitost. Postup přes černobylskou zónu je jedna z nejrychlejších cest na Kyjev.“

A možný útok na fungující jaderné elektrárny? „Tuhle možnost nemůžeme zcela vyloučit (…) ale na druhou stranu, jaderné elektrárny jsou konstruovány tak, že vydrží leccos. Jsou velmi robustní,“ vysvětluje Drábová.

Tanky Černobylem projedou snadno

Vybydlenou zónou v okolí vybuchlé jaderné elektrárny Černobyl by ruské tanky projely jako nůž máslem. Dějiště jaderné katastrofy z dubna 1986 je nějakých 15 kilometrů od hranic Běloruska a Ukrajiny. Zóna o rozloze 2600 čtverečních kilometrů je takřka opuštěná

Jsou v ní celkem kvalitní a zachovalé silnice, navíc maskované dvaceti, třicetimetrovými stromy. A solidní silnice odtud vede až do hlavního města. „Rusové budou mít detaily tajných sovětských silničních sítí a vědí, že je stále lze použít, aby se tanky rychle dostaly ke Kyjevu,“ komentoval pro deník Mirror zasvěcený zdroj.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zasáhnout proti takovému postupu by bylo zrádné. Výbuchy by totiž jistě rozvířily půdu kontaminovanou radioaktivitou. Něco takového pozorovali hasiči, když tam předloni zasahovali u lesních požárů, jak tehdy psala CNN. Ukrajinská armáda proto už před několika týdny poslala k Černobylu tisíce vojáků a prázdné město Pripjať využívala k výcviku.  

Video se připravuje ...
Další videa