Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřeb Václava Havla: Havlova duše objímala svět, truchlil Alain Delon

Autor: pet, höh, mivrk - 
23. prosince 2011
18:23

Na poslední část rozloučení s Václavem Havlem (†75), obřad pro rodinu a nejužší okruh přátel do krematoria v pražských Strašnicích, přišly desítky hereckých hvězd.  Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová, Vlasta Chramostová, Jiří Bartoška a další vyprovodili našeho prezidenta do nebe. Poklonit se přijel i francouzský herec Alain Delon (75)

"Václav Havel byl skvělým člověkem, kterého jsem znal ještě s jeho první paní. Jeho duše objímala svět, domnívám se, že díky své odvaze bojovat přinesl svobodu mnoha zemím a mnoha lidem," řekl novinářům Delon, který se léta přátelil s manželi Havlovými.

Vdovu Dagmar Havlovou přítomné celebrity před nechtěnou pozorností davů ochraňovaly jako oko v hlavě – a to i ty starší ročníky, jako je operní diva Soňa Červená (86) či letošní osmdesátnice Zora Kohoutová, Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková. Na té bylo vidět, že i ona bojuje s vlastním zdravíčkem. „Jsem vděčná, že nám všem, celému českému národu, bylo umožněno se s panem prezidentem Havlem loučit téměř celý týden. Myslím si, že nikomu nevadilo, že letos český národ nemá Vánoce. Všem se nám chce pořád brečet, protože odešel asi poslední slušný člověk v této zemi,“ truchlila Jirásková.

Začátek obřadu se neobešel bez trapných situací. Například když muži v černém nechtěli vpustit bývalého velvyslance v USA a mluvčího zesnulého exprezidenta Michaela Žantovského. Paní Dagmar čerpala sílu zejména od svých kolegů z Divadla na Vinohradech. Objímala se třeba s Martinem Stropnickým a Veronikou Žilkovou. Další oporou jí byli kolegové z loni natočeného manželova filmu Odcházení. Přišli například Jiří Lábus, Oldřich Kaiser a Aňa Geislerová.

Zhruba hodinu a půl dlouhé ceremonie se účastnila zhruba stovka hostů, dalších pět set bylo vpuštěno do předsálí nebo čekalo před krematoriem. Na kašně venku lidé zapalovali svíčky, v davu byly i malé děti s kytičkou v ruce. Když ke konci zazněl Otčenáš, všichni potichu s paní Dagmar a pozvanými hosty recitovali jako jedním hlasem. Hrála živá hudba, byly slyšet Havlovy oblíbené lidovky a tu nejoblíbenější, Když jsem já šel tou putimskou branou, se odvážila zpívat i Havlová. Na konci zazněla píseň Lou Reeda a rakev zajela za oponu. Při kondolencích znělo obřadní síní Dvořákovo Rekviem, tak jako v chrámu sv. Víta. Náš prezident Václav Havel definitivně odešel.

Pohřeb Václava Havla
Datum:
 
18:21

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Online přenos z pohřbu Václava Havla skončil. Přejeme hezké a klidné vánoční svátky.

 
17:43

Kondolence neberou konce. Všichni přítomní vyjadřují upřímnou soustrast vdově Dagmar a dalším nejbližším příbuzným zesnulého Václava Havla.

 
17:19

Všichni v sále kondolují rodině. Hraje Requiem Antonína Dvořáka.

 
17:17

Krematoriem hřmí hlas Václava Havla: Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí!

 
17:16

Zajíždí rakev. Všichni jsou dojati a bouřlivě tleskají.

 
17:15

Po Otčenáši začala hrát česká hymna, po ní zazněla i ta slovenská. Je to velmi dojemné, neboť všichni tiše zpívají.

 
17:14

Všichni se modlí Otčenáš.

 
17:14

Promluvil Havlův lékař. Ocenil lásku a obětavost paní Dagmar. Exprezident byl podle něho křehký jako samet.

 
17:13

Sálem se stále rozléhají Havlovy oblíbené lidové písně. Proslovům je proto jen stěží rozumět.

 
17:12

Vlasta Chramostová pronesla řeč na rozloučenou s Václavem Havlem.

 
16:57

Mezi dalšími řečníky se objevila i herečka Květa Fialová.

 
16:55

Sálem se rozezněla píseň Když jsem já šel tou putimskou bránou.

 
16:53

Řeč pronáší Havlův kamarád, herec Jan Kačer.

 
16:28

Se smuteční řečí vystoupil herec Jiří Bartoška. Byl to právě Jiří Bartoška, který z balkonu Melantricha v roce 1989 oznámil československému národu Havlovu kandidaturu na prezidenta.

 
16:15

Obřadu přihlíží více než 100 lidí, kterým bylo umožněno vstoupit do předsálí.

 
16:00

Úderem čtvrté hodiny začalo ve strašnickém kramatoriu neveřejné soukromé rozloučení s exprezidentem Václavem Havlem.

 
15:49

Veronika Žilková spolu s přítomnými policisti pomáhá do schodů Janu Potměšilovi, který je na vozíku.

 
15:49

Dagmar se objímá s některými herci z Divadla na Vinohradech - s Martinem Stropnickým a Veronikou Žilkovou, s Jiřím Bartoškou.

 
15:48

Lejla Abbasová přišla bez Michaela Kocába, který je zřejmě už v obřadní síni. Dorazil také Jiří Bartoška s manželkou.

 
15:47

Je tu také svatební svědkyně Dagmar Havlové a přítelkyně Václava Havla Táňa Fišerová. Přišla Eliška Balzerová s manželem, který přišel o berlích.

 
15:46

Halina Pawlowská s sebou přinesla netradiční květinu amarilis.

 
15:45

Do strašnického krematoria přišla Dagmar Havlová

 
15:43

Ve Strašnicích je Jiřina Bohdalová, Dana Morávková s Petrem Maláskem, Tomáš Töpfer s manželkou, Tereza Brodská, Stantislav Zindulka, Vlasta Chramostová, Oldřich Kaiser s Jiřím Lábusem, Jiřina Jirásková, Aňa Geislerová, Ondřej Brousek, Kateřina Hrachovcová, Jiří Macháček a další stále přicházejí...

 
15:40

Na pět minut se na Havlovu počest zastavil Staroměstký orloj. Apoštolové se po dobu vyzvánění zvonů zastavili v otevřených okénkách, vidět byl svatý Petr a svatý Jakub.

 
15:24

Před Strašnickým krematoriem přestává být k hnutí. Přišla zpěvačka Zora Kohoutová a pěvkyně Soňa Červená. Všichni opatrují mobilní telefony se zvacími sms zprávami od Dagmar Havlové, které je opravňují ke vstupu. Přišel také hudebník Michal Pavlíček, manželé Martin Stropnický a Veronika Žilková.

 
15:12

Do Strašnic dorazil Bolek Polívka s manželkou Marcelou a herec Michal Novotný.

 
15:07

Okolí Strašnického krematoria je zaplněno stovkami přihlížejících. Zaplněný je také přilehlý hřbitov.

 
14:59

Marta Kubišová ze zádušní mše v katedrále sv. Víta neodešla předčasně. Po celou dobu tam byla se svou dcerou Kateřinou, řekla Blesk.cz. Na obřad do Strašnic už nepůjde. "Rozloučila jsem se s Václavem Havlem a poděkovala jsem mu během modlitby v katedrále," dodala.

 
14:57

Právě byl přinesen obrovský věnec od Hany Zagorové a Štefana Margity. Smutečního rozloučení se nemohou zúčastnit. Už ve čtvrtek odjeli za 91letou matkou Štefana Margity, která je nemocná.

 
14:53

Jako pozvánka na soukromý smuteční obřad do síně strašnického krematoria slouží sms zpráva od Dagmar Havlové. Blesk.cz ji ukázala herečka Gabriela Vránová. "Gabi, jako vstupenku stačí ukázat sms ode mne," stálo v ní.

 
14:51

Lidé, kteří postávají u vjezdu do strašnického krematoria, také tleskají.

 
14:50

Soukromý obřad by měl začít v 16.00 ve strašnickém krematoriu.

 
14:46

Na pohřbu by měla zaznít Modlitba pro Martu nebo například Óda na radost.

 
14:44

Pohřební vůz se již podle České televize blíží strašnickému krematoriu.

 
14:31

Ve strašnickém krematoriu při neveřejném smutečním obřadu zazní Modlitba pro Martu a Óda na radost, uvedla Česká televize.

 
14:30

Přistavovány jsou také první limuzíny, které budou odvážet státní delegace.

 
14:29

Z Pražského hradu vychází liturgický průvod církevních hodnostářů a zamířil do Arcibiskupského paláce. Z Hradčan odcházejí také proudy lidí, kteří zádušní mši sledovali na velkoplošných obrazovkách.

 
14:23

Česká republika se rozloučila se svým prezidentem velkolepým státním pohřbem. Pořební vůz nyní míří přímo do strašnického krematoria, kde se bude konat obřad v kruhu nejužší rodiny a přátel.

 
14:20

Prosklenný pohřební vůz vyjíždí za doprovodu několika policejních motorek.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:18

I dnes přišly k Pražskému hradu tisíce lidí, tísní se podél Hradčanského náměstí, kudy bude projíždět vůz s rakví.

 
14:15

Rakev s ostatky je uložena do pohřebního vozu. Prezident Václav Havel se vydává na svou poslední cestu z Hradu. Lidé mu na rozloučenou tleskají.

 
14:14

Vojáci nesou rakev přes hradní nádvoří, za nimi kráčí paní Dagmar Havlová podpíraná zeťem a dcerou Ninou, následují je další rodinní příslušníci.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:12

Státní pohřeb prezidenta Václava Havla je u konce, za několik okamžiků tak navždy opustí Pražský hrad. Na přání rodiny bude následovat obřad ve strašnickém krematoriu.

 
14:09

Církevní představitelé opouštějí chrám, následuje je rodina včetně paní Dagmar.

 
14:06

Čestná jednotka vynáší rakev prezidenta Václava Havla za zvuku zvonů z Katedrály svatého Víta. Někteří lidé tleskají.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:05

V Chrámu svatého Víta zní státní hymna, zpívá ji i paní Dagmar. Na Petříně je vypáleno 21 salv na počest prezidenta Václava Havla.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:58

Dvakrát jsem ho měl možnost navštívit, když bojoval se smrtí. Viděl jsem, že se dovedl podívat smrti do očí. Tam jsem teprve ocenil jeho statečnost," vzpomenul Malý.

 
13:56

"Uvědomoval si, že pozemská moc je pomíjivá. Všeho dočasu," řekl Malý. "Václav Havel si nesl kříž, tím křížem nebyla jen jeho nemoc, ale především sláva," dodal.

 
13:53

Smuteční promluvu pronáší biskup Václav Malý.

 
13:51

Chrámem sv. Víta zní Svatováclavský chorál. Prezident Klaus jej poslouchá mlčky, paní Dagmar zpívá.

 
13:51

"Měla jsem tu čest těšit se z jeho přátelství. Bude nám hrozně chybět, ale nikdy nezapomeneme," ukončila svou řeč šéfka americké diplomacie.

 
13:49

"Václav Havel si byl plně vědom lidské slabosti. My si ho ale budeme pamatovat jako člověka, který ji nikdy nepřijal jako trvalý stav," řekla Albright.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:49

Dagmar Havlová se během projevu Karla Schwarzenberga i Madeleine Albrightová přes slzy mírně usmívá. Hovoří Havlovi přátelé...

 
13:48

K řečnickému mikrofonu přistoupila také Madeleine Albright, i na ni se paní Dagmar smutně usmála.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:48

Karel Schwarzenberg ve svém projevu vzpomenul i na přátele, kteří na pohřbu nemohou být. "Víme, že ten boj za pravdu a lásku nesmíme nikdy vzdát. Všichni ti přátelé, kteří tady nemohou být, v tomto boji neustanou. Pane prezidente Havle, v tomto boji nikdy neustaneme," řekl.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:43

Dalším smutečním řečníkem je Karel Schwarzenberg. Paní Dagmar na začátku projevu oslovil "milá Dášo", ta mu pak věnovala krátký úsměv.

 
13:41

Madeleine Albright je velmi dojatá. Zanedlouho vystoupí se svou řečí.

 
13:39

"Odešel Václav Havel. Neodchází myšlenka, že svoboda je hodnotou, které stojí za to přinášet oběti, a že za pravdu má smysl podstoupit zápas i s osobními riziky," řekl Klaus.

VIDEO
Video se připravuje ...
13:40

"Dnes dopoledne jsem musel do nemocnice, takže začátek pohřbu Václava Havla v ČT jsem nestihl. Zato jsem stihl minutu ticha. Na ulici, přesněji řečeno na Letenském náměstí. Houkající sirény si skoro nikdo nevšiml. Jedna paní se zastavila, ale když viděla, že je v tom sama nebo skoro sama, pokračovala v chůzi. Jistě, lidé o tom možná nevěděli. Něco jiného jsem zažil ve čtvrtek večer na Hradě. Dlouhatánská fronta, rodiny s dětmi. Ty lidi nikdo nenutil, jak je to u nás nezvyklé a řídké.
Měl jsem k zesnulému tisíc a jednu výhradu. Zároveň si, zvlášť dnes, nemohu odmyslit, že to byl čelný představitel státu, který je a zůstane spjatý s jeho jménem. Státu, který jako vlastně jediný z těch, které jsem zažil, mohu považovat i za svůj. Mám dojem, že bychom si ho měli více vážit," uvedl pro Blesk.cz politolog Bohumil Doležal.

 
13:37

Prezident Václav Klaus pronáší smuteční řeč.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:24

Rodina přijímá svaté přijímání jako první. Následují další věřící. Přijímání je rozdělováno na několika místech v katedrále.

13:24

Pane Zemane, které setkání s panem Havlem považujete za nejtěžší, kdy došlo k tvrdému názorovému střetu? "Já bych nemluvil o tvrdém názorovém střetu. S panem prezidentem jsme měli dva rozdílné názory na osobu guvernéra Národní banky a pak na JZD Slušovice. Pan prezident tehdy mluvil veřejně o temných slušovických žilkách, zatímco já jsem tvrdil, že Slušovice jsou pokračovatelem baťovské tradice a ostrůvkem tržní ekonomiky v tehdy ještě komunistickém systému. Ale nechci to nijak dramatizovat, byla to normální věcná výměna názorů."

 
13:20

Všichni se navzájem pozdravili podáním ruky a slovy "Pokoj s tebou." Arcibiskup Duka osobně pozdravil paní Dagmar Havlovou s rodinou, prezidenta Václava Klause, nejvyšší státní činitele v první řadě a nejvýznamnější světové politiky.

 
13:14

Katedrálu sv. Víta právě opustil herec Pavel Landovský. Asi před patnácti minutami odešla také zpěvačka Marta Kubišová.

 
13:05

Nad obětními dary je při svatém přijímání pronášena tzv. eucharistická modlitba.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:55

Pane Zemane, s kterým Havlovým názorem se ztotožňujete a který považujete naopak za kontroverzní a odmítáte ho? "Já se ztotožňuji s velkou většinou jeho názorů. Oba dva jsme byli Evropany a podporovali jsme proces evropské integrace. Kdybych měl zmínit určitý rozpor, tak myslím, že to bylo ve vztahu ke straně Zelených. Pan prezident Zelené podporoval, zatímco já po zkušenostech se solární energetikou, větrnou energetikou či kůrovcem na Šumavě, tvrdil, že Zelení jsou spíše nepřátelé než přátelé pokroku."

 
12:52

Následuje slavení eucharistie (symboické přijímáni Kristovy krve a těla). Obětní dary přinášejí sestry boromejky, které v poslední době o prezidenta Václava Havala pečovaly.

 
12:50

Dva lektoři čtou přímluvy, jeden v češtině, druhý ve slovenštině.

 
12:49

"Bratři a sestry, stojíme na samém prahu Vánoc, kdy vrcholí naše touha po setkání s betlémským dítětem. Modleme se, aby se pan prezident Václav Havel - a o Vánocích i každý z nás - mohl setkat s tím, kdo je vtělená pravda a láska," pronáší Dominik Duka.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:47

Všichni povstali, bude pronesena modlitba věřících.

 
12:42

"Ve zmalátnělém národě jsi vzbudil naději. Ukázal jsi, že se nemusíme bát ani příštího roku, ani krize, budeme-li jednat," řekl arcibiskup Duka svému zemřelému příteli, prezidentovi Václavu Havlovi v homilii.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:42

Pane Zemane, považujete ceremonie spojené s Havlovým odchodem za zcela legitimní nebo byste volil méně okázalé rozloučení? "Ve středu jsem byl přítomen ve Vladislavském sále a mohu říct, že vzhledem k jeho osobě to považuji za zcela legitimní."

 
12:37

Jáhen (nižší kněz) pozvedl knihu a za zpěvu Aleluja ji přenesl Dominiku Dukovi, který ji políbil a požehnal s ní shromáždění.

 
12:34

Jáhen (nižší kněz) předčítá evangelium (Biblickou zvěst).

 
12:30

Následovat bude evangelium sv. Jana, před ním zní skladba Alleluja od skladatele Georga Friedricha Händela.

 
12:25

Paní Dagmar má slzy v očích.

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
 
12:19

Následuje skladba Dies irae a Tuba mirum z Dvořákova Requiem v podání České filharmonie.

 
12:16

Kantor zpívá žalm, shromáždění mu odpovídá.

 
12:13

Herec Josef Abrhám čte z knihy Job, třese se mu hlas.

 
12:12

Všichni přítomní pronášejí první modlitbu. Paní Dagmar se modlí se zavřenýma očima.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:06

Zvláštní vyslanec papeže kardinál Giovanni Coppa čte dopis od papeže Benedikta XVI. a vyjadřuje hlubokou soustrast prezidentu Klausovi i celému národu. "Chtěl bych poděkovat Bohu za svobodu, kterou lid české republiky nyní má," řekl.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:04

Pražský arcibiskup Dominik Duka zahájil obřad slovy: "Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého"

 
12:00

Pohřební obřad začíná minutou ticha. Rozezněly se zvony.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:56

Procesí biskupů vešlo do katedrály a rozestavili se před oltářem. Arcibiskup Duka jej obešel s kadidlem.

 
11:54

Česká filharmonie hraje část skladby Antonína Dvořáka Requiem, op. 89.

 
11:52

Vdova Dagmar Havlová sedí vedle prezidenta Klause a své dcery Niny.

11:51

Zeptali jsme se expremiéra Zemana, zda má nějakou milou vzpomínku na pana Havla, při které nechyběl humor. "Pan prezident mě svého času s Pavlem Dostálem pozval na Hrádeček a Pavel Dostál na tom setkání navrhnul, abychom si začali tykat. Mně to bylo trochu trapné, protože tykání má navrhovat hlava státu a nikoliv ministr kultury. Nicméně pan prezident to tehdy přijal s humorem a od té doby jsme si tykali."

 
11:51

Procesí biskupů s arcibiskupem Dominikem Dukou míří do Chrámu.

 
11:47

Rakev s ostatky Václava Havla neleží na žádném katafalku, je položena symbolicky jen na zemi.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:46

Paní Dagmar Havlová s dcerou Ninou vchází do katedrály. Doprovází ji šéf protokolu Pražského hradu.

 
11:44

Hillary Clintonová s manželem Billem přijela na Hrad.

 
11:43

Limuzíny vládních delegací jsou zaparkované v prostoru parkoviště u vstupu do Královské zahrady.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:41

Pohřbu se zúčastní i bývalý premiér Mirek Topolánek.

 
11:38

Britský premiér David Cameron vešel do katedrály.

 
11:35

Premiér Petr Nečas přišel na pohřeb sám.

 
11:32

Dagmar Havlová s dcerou Ninou právě teď opustily vilu v Dělostřelecké ulici ve Střešovicích a míří na Hrad, kde přesně v poledne minutou ticha začne záduční mše za exprezidenta Václava Havla.

 
11:35

Liturgický průvod už dorazil do Chrámu sv. Víta vedlejším vchodem.

 
11:33

Na pohřeb dorazil i zpěvák Karel Gott s manželkou Ivankou.

 
11:29

Slovenský prezident Gašparovič právě s premiérkou Ivetou Radičovou vchází do Chrámu sv. Víta.

 
11:25

Liturgický průvod  vyšel z Arcibiskupského paláce a prochází Bránou gigantů směrem k Chrámu sv. Víta.

VIDEO
Video se připravuje ...