Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Pospěšte si. Umíráme!“ Italové ignorovali volání uprchlíků, 268 jich utonulo

Autor: nka - 
10. května 2017
11:13

Na veřejnost se dostaly nahrávky volání SOS z lodi plné uprchlíků z Blízkého východu, jejíž ztroskotání u italského ostrova Lampedusa stálo v říjnu 2013 život nejméně 268 osob a řadí se k největším námořním katastrofám posledních let. Ze záznamu je patrné, že italské a maltské úřady od začátku o závažnosti situace věděly. Zoufalé prosby o pomoc ale ignorovaly pět hodin, než konečně na místo vyslaly záchranu.

Loď se syrskými uprchlíky, která vyplula z Libye, se začala potápět kolem poledne asi 100 kilometrů jižně od italského ostrova Lampedusa. Na palubě bylo téměř pět stovek osob. Asi 20 kilometrů od nich v tu chvíli plula loď italského námořnictva. Italové ale trvali na tom, že záchrana pro uprchlíky musí přijít ze 200 kilometrů vzdálené Malty.

Italský deník L´Espresso, který provedl rekonstrukci tragédie, nyní zveřejnil nahrávky volání o pomoc, které v osudný den obdržela hlídka italského námořnictva.

První telefonát se podle záznamu uskutečnil v 12:39. Muž, který se představil jako syrský lékař Mohammad Jammo, v něm hovoří s pracovnicí hlídky. Oznamuje, že je na lodi se skupinou syrských uprchlíků a plavidlo se potápí. Identifikuje také pozici plavidla i odhad počtu lidí na palubě – 300 osob, z toho 100 dětí.

Video: Zoufalý nářek uprchlic. Jejich muži zemřeli cestou do Evropy
Video  Zoufalý nářek uprchlic: Jejich muži nepřežili cestu do Řecka.  - Reuters
Video se připravuje ...

Ženu pak úpěnlivě prosí o vyslání pomoci. „Loď se potápí, v podpalubí je asi půl metru vody,“ říká Jammo na nahrávce. „Prosím, pospěšte si. Prosím, pospěšte si. Prosím, pospěšte si. Prosím,“ opakuje naléhavě.

O hodinu později volá znovu. Telefon tentokrát zvedne muž. „Prosím, můžete pro nás někoho poslat? My jsme ti Syřané,“ říká Jammo. „Ano, dám vám číslo na maltské úřady, protože jste blíž k Maltě,“ přeruší ho rychle mužský hlas.

O třicet minut později volá nešťastný Jammo znovu. „Volal jsem na Maltu a řekli nám, že jsme blíž k Lampeduse. Prosím vás, my umíráme!“ křičí zoufale. Ženu na lince poté prosí, jestli by mu mohla zavolat zpátky, protože už mu na mobilu dochází kredit. „Musíte zavolat na Maltu,“ opakuje neústupně žena.

Italské a maltské úřady si pak loď s uprchlíky přehazovaly jako horký brambor. K akci se pohnuly teprve poté, co kolem páté hodiny odpoledne pilot maltského letectva ze vzduchu spatřil, že imigranti jsou už ve vodě.  Na místo pak jako první dorazili Malťané a krátce po nich jejich italští kolegové. Do jejich příjezdu už se ale 268 lidí včetně šedesátky dětí utopilo.