Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Francie odsoudila dva Čechy za převaděčství migrantů. Skončili v base

Autor: pet - 
17. února 2017
09:00

Ve Francii odsoudili loni dva Čechy za nápomoc propašovat běžence do Velké Británie poblíž přístavu Calais. Migranty chtěli dostat za hranice Schengenu. Jak početnou skupinu převáděli, není jasné, jisté je ale to, že za svůj čin skončili ve vězení. V minulých letech bylo za převaděčství odsouzeno na sedm Čechů, informoval na svém webu Český rozhlas.

„Oba případy se staly v létě loňského roku a byly vyřešeny odnětím svobody,“ uvedl pro web Českého rozhlasu Daniel Volf, vyslanec z české ambasády v Paříži. Protože chtějí tuzemské soudy zachovat ochranu osobních údajů, rozhodly se o podrobnostech neinformovat.

„U obou případů jsme od francouzských orgánů obdrželi osobní údaje, den zadržení, právní kvalifikaci a údaj o tom, ve kterém vězeňském zařízení se dotyčná osoba nachází. Nejsme ale oprávnění tyto údaje sdělovat dále,“ řekl na vysvětlenou Volf.

Francouzské úřady zpravidla informují Česko jen tehdy, když se odsouzený Čech dostane za mříže. „Nemáme tedy k dispozici statistické údaje o případech, které mohly být řešeny jako přestupek nebo jako trestný čin, kdy pachatel nebyl vzat do vazby a nebyl mu uložen trest odnětí svobody,“ dodal Volf.

Dva případy však nejsou jedinými. Z pašeráctví byl obviněn další Čech loni v dubnu. Podle francouzských úřadů se ale Češi na převaděčství podílejí minimálně. I když v roce 2015 jiný Čech pašoval v Rakousku na čtyři desítky uprchlíků nedaleko Vídně. Další Čech v kamionu převážel 44 Syřanů a další je převáděl v Litvě. Dokonce dva Čechy obvinila policie v samotné domovině.

Byznys v desítkách miliard

Způsoby, kterými převaděči převádějí běžence, jsou velmi obdivuhodné, už jen z toho důvodu, že jde často o život. „Jsou v úkrytech nákladních automobilů, v nákladních vlacích nebo třeba i cisternách,“ uvedl vedoucí oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimír Takáč.

Do pašování lidí jsou podle Europolu namočeni tisíce lidí a protočí se zde desítky miliard korun. Hlavní trasou nadále zůstává cesta z Libye přes Středozemní moře do Itálie. Jen loni ji absolvovalo přes 181 tisíc uprchlíků. Podobné množství dorazilo do Evropy podle agentury Frontex také z Turecka.