Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Počet obětí z potopené lodi u Egypta děsivě roste. Utonulo 168 uprchlíků

Autor: ČTK - 
25. září 2016
21:10

Počet obětí ztroskotání lodi se stovkami migrantů u egyptského pobřeží stoupl na 168, informovalo v neděli egyptské ministerstvo zdravotnictví. Záchranáři pátrají po dalších obětech středečního neštěstí. Podle některých z více než stovky osob, které se podařilo zachránit, bylo na palubě lodi kolem 450 lidí. Hovoří se ale také až o 600 cestujících.

Rybářská loď vezoucí migranty vyplula z egyptského přístavu Rašíd, který je známý také jako Rosetta a leží asi 65 kilometrů východně od Alexandrie. Směřovala do Itálie, potopila se ale necelých 12 kilometrů od egyptského pobřeží.

Egyptská prokuratura již nařídila zadržet čtyři členy posádky, kteří jsou podezřelí z pašování lidí. Většinu ze zachráněných tvoří Egypťané, ale jsou mezi nimi i Syřané, Somálci, Eritrejci a jeden Etiopan.

V letošním roce vzrostl počet běženců, kteří se snaží dostat z Egypta do Itálie. Od ledna do září jich bylo přes 12 000, loni to ve stejném období bylo 7000 osob. Egyptští pašeráci podle expertů využívají zejména staré rybářské lodě, které jsou při těchto plavbách zcela přeplněné, a to jak na palubě, tak i v podpalubí.

Egyptské úřady uvedly, že letos už zakročily proti 110 pokusům vyslat lodě z uprchlíky na moře. Zahájily i trestní stíhání 153 osob za pašování běženců, upozornila agentura AFP.

petr1982 ( 25. září 2016 22:06 )

Děsivý je počet ekonomických migrantů, kterým se do Itálie doplout podaří.

Zobrazit celou diskusi