Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Před rokem utonul 3letý Ajlan, jeho otec přežil jako jediný z rodiny: Umírání pokračuje, nikdo nic nedělá, pláče

Autor: Martin Valeš - 
2. září 2016
15:58

Právě před rokem se utopila skoro celá kurdská rodina cestou z Turecka do Řecka. Fotky tříletého Ajlana obletěly celý svět a chvíli se zdálo, že vzaly za srdce i světové politiky. Jenže sliby rychle vyřešit syrskou válku a uprchlickou krizi zůstávají nenaplněny.

„Umírání pokračuje, a nikdo nic nedělá,“ vyjádřil se exkluzivně pro deník Bild Abdalláh Kurdí, otec rodiny, který také jako jediný přežil. Z police v obýváku se na Kurdího (41) dívají plyšové hračky. „Ajlan s sebou vždycky měl medvídka,“ vzpomíná otec a rozpláče se. „Co tu vlastně dělám? Proč jsem ještě tady?!“ Na trvající deprese poukazuje i jeho spotřeba cigaret – zapaluje jednu od druhé.

Byl to on, kdo přesvědčil manželku, aby z Turecka vyrazili na chatrném člunu do Evropy, a z té pak do Kanady za sestrou. Přestože Rehan (†35) neuměla plavat a vody se bála. Moře si ji také vzalo, stejně jako syny Gáliba (†5) a Ajlana (†3). Právě na jeho tělíčko narazila ráno na turecké pláži fotografka Nilüfer Demirová a její fotografie pak otiskly snad všechny noviny na světě včetně Blesku.

Měly nemalý dopad, charity zaznamenaly nárůst darů a politici slibovali ráznou reakci. Doma v Sýrii není bezpečno, a tak teď osamělý Abdalláh žije v iráckém Kurdistánu – ve městě Irbíl dostal dům. K bojům s Islámským státem to není daleko, avšak město mají pevně pod kontrolou statečné kurdské jednotky, tzv. pešmergy.

„Asi jsem nikdy dřív nebyl v takovém bezpečí. Ale co z toho?“ Málem za rodinou odešel – měsíc lékaři bojovali o jeho život kvůli otravě krve. A když chtěl na výročí aspoň k jejich hrobu do syrského Kobání, doktoři mu cestu rozmluvili.

Až se z potíží dostane, využije prý své takříkajíc slávy a bude pomáhat ostatním. „Chci přesvědčovat uprchlíky v táborech, aby stejnou cestu nepodnikali. Je moc nebezpečná, nestojí to za to.“

nezadat1 ( 2. září 2016 20:29 )

Hovadina,bylo prokázáno,že to naaranžovala neziskovka aby dostala další peníze.Putin udělal dobře ,že ty příživníky vykopal s Ruska a má klid.

noacojezase ( 2. září 2016 19:32 )

Neplač, povídám nebreč!

buban ( 2. září 2016 19:07 )

Pláču společně s tím nešťastným otcem, i když zlí jazykové nakonec celý případ popsali jinak, než jak jej prezentuje milující tatík. Teď ještě aby urychleně začal přesvědčovat své soukmenovce, že do Evropy tedy ne.

nilud ( 2. září 2016 18:39 )

 Stačí se naučit plavat a nebo dřepět doma v tom jejich středověku.

santikxauz ( 2. září 2016 17:53 )

Kdyby zůstal doma a nejel si do Německa pro dávky,tak by se mu to nestalo.

Zobrazit celou diskusi