Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Do Česka přijelo 8 „kvótových“ uprchlíků. Další neprošli prověrkou

Někteří uprchlíci neprošli bezpečnostními pohovory. (ilustrační foto)
Někteří uprchlíci neprošli bezpečnostními pohovory. (ilustrační foto)  (Autor: scom)
Autor: bru/ČTK - 
29. srpna 2016
19:21

Do Česka minulý týden přijela skupina osmi uprchlíků, které země musí přijmout z Řecka či Itálie na základě přerozdělovacích kvót schválených EU. Skupina běženců prošla bezpečnostní prohlídkou. Nyní s nimi ministerstvo vnitra dělá obvyklé řízení o udělení mezinárodní ochrany. V tuzemsku je celkem 12 běženců na základě kvót ze středomořských států. Další Česko neprověřuje, sdělilo ministerstvo vnitra.

Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Země se nejprve v rámci přerozdělovacích kvót dobrovolně zapojila do relokačního programu se závazkem přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovaly proti rozšíření původních kvót.

Česko letos v únoru nabídlo přesídlení 20 lidí z Řecka a deseti z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách na konci letošního dubna dorazili čtyři syrští uprchlíci z Řecka. Původně jich mělo přijet sedm, tři z nich ale opustili zařízení, kde na přesídlení čekali. Zbývajících 13 lidí Česko po bezpečnostních prověrkách nechtělo přijmout. Neměli dostatek dokladů, které by potvrdily jejich totožnost.

Dalších osm lidí z Řecka přijelo nyní. Podle ministerstva vnitra jde o skupinu, o jejímž přesídlení se rozhodlo v červenci. „Na naše území mělo původně přicestovat 11 osob, na základě bezpečnostních pohovorů do ČR nakonec přicestovalo uvedených osm osob,“ sdělila mluvčí ministerstva Lucie Nováková. Jde o dvě rodiny.

Přerozdělovací kvóty se týkají krizového rozdělení 120 000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Podle českého vnitra k polovině srpna přesídlilo do ostatních států 3947 osob, mechanismus rozdělování tak vázne a je pomalý.

Do Česka naopak letos nepřijdou žádní uprchlíci z Turecka na základě dohody EU s Ankarou o omezení migrace. V neděli to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). České bezpečnostní prověrky jsou podle něj zejména po pokusu o převrat v Turecku „velmi precizní“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

speaker ( 30. srpna 2016 11:53 )

Meli by nas onech osm novaku predstavit, jinak kazdyho vyleka to, co je na pruvodni fotce k clanku

hejhej ( 30. srpna 2016 11:06 )

eda22: Tady nejde o pomoc v nouzi, oni chtějí Evropu islamizovat. Zatím se projevují jako násilníci, znásilňovači a teroristi. Toto není útěk před válkou, ale organizovaná invaze pro zničení Evropy. Mladí chlapi mají bránt svoji zemi, ale přivandrují do Evropy ne, aby pracovali, ale žili na úkor druhých, proto směřují do Německa , Švédská, Británie. Pokud utíkají před válkou, zůstanou v nejbližší muslimské zemi bez válek . Voliči nejsou paka , paka jsou ti, kteří jsou proti vlastním lidem.

speaker ( 30. srpna 2016 00:01 )

Nasobilo se vzdy, to neprekvapuje. Vietnamci a jini tu maji cele klany. Tak je to i v jinych statech, i Cesi venku ac ne v takove mire klanu. Prevaha atentatniku byly jiz narozenych ve FR, Nemecku, Belgii. Za sebe vitam at je kazdy ve svem, kazda kultura u sebe. Jsme mala zem co se nemuze tak rozpinat jako Nemci. A hrozby budou vzdy, nejen od tmavych.

malejavelkej ( 29. srpna 2016 23:59 )

A vy jste z které neziskovky, Člověk v plísni?

jansochor ( 29. srpna 2016 23:24 )

Do voleb tady holt budou. Po volbách je vyženeme. Přijdi k volbám.

Zobrazit celou diskusi