Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jako v Kolíně nad Rýnem? Mladíci ve Švédsku sexuálně napadli desítky dívek

Autor: mb - 
4. července 2016
13:34

Více než dvě desítky mladých dívek nahlásily sexuální napadení na hudebním festivalu ve Švédsku. Nejmladší oběti je přitom teprve 12 let, dle dívek útočili „cizokrajní mladíci“. Policie již dva pachatele zadržela, další však zatím unikají. 

„Stála jsem a tancovala, když ke mně zezadu někdo přišel a držel mě. Začal se třít o mé tělo, bylo to příšerné,“ prozradila teprve 15letá oběť, která si nepřála být jmenována.

Podobným způsobem byly prý obtěžovány i její kamarádky. „Jeden kluk strčil ruku mezi nohy mé kamarádky, a když si šla stěžovat ochrance, tak se jí zeptali, jestli je opilá. Nevím, proč tam ta ochranka vůbec je, když nám pak nemůžou pomoct,“ rozčiluje se napadená slečna.

To další z obětí, Alexandra Larsson, médiím okamžiky hrůzy detailně popsala.

„Všichni okolo nás se chovali fakt hrozně a moji přátelé řekli několika klukům, aby se chovali slušně. Ale verbální urážky byly jen začátek, pak se to o dost zhoršilo,“ vzpomíná na traumatický zážitek Alexandra.

„Podařilo se nám od nich odejít a dívali jsme se na koncert. Tehdy jsem poprvé ucítila, že se někdo dotýká mých hýždí. Pak mě někdo chytil za zadek opravdu hrubě. Otočila jsem se a řekla, ať toho nechají. Za chvíli už jsem ale cítila prsty mezi nohama, jak se dotýká mých genitálií. Naštěstí jsem měla na sobě džíny,“ svěřuje se Švédka a dodává: „Pravděpodobně šlo o imigranty. Mrzí mě, že to musím říct, ale je to pravda.“

Alexandra Larsson ovšem zdaleka nebyla jediná, která byla sexuálně napadena. „Ohlásila jsem to na policii, ale je to jako kapka v oceánu. Viděla jsem dívky, které plakaly…Potkala jsem kamarádku o dva roky mladší, plakala tolik, že mi to zlomilo srdce. Stala se jí před jevištěm stejná věc. Skupina kluků ji osahávala na hýždích, na prsou a na genitáliích,“ říká mladá Evropanka a tvrdí, že obětí nejsou desítky, ale stokvy. „Na festivalu byly napadeny stovky dívek. Pravděpodobně spousta z nich věc nenahlásila. Dívky s malým sebevědomím...14letou holku může takovýhle útok úplně zlomit, to je na tom nechutné. Děje se to neustále, ale nikdo to neřeší,“ stěžuje si oběť sexuálního napadení Alexandra Larsson.

K incidentu mělo dojít na hudebním festivalu Párty v parku v městečku Karlstad. Oběti trestného činu ještě na festivalu identifikovaly dva mladíky (16 a 17 let), kteří byli policií okamžitě zatčeni. Následně vyšlo najevo, že přebývají v ubytovně pro nezletilé uprchlíky. Zbytek agresorů zatím před zákonem uniká. Zatím nebylo oficiálně potvrzeno, zda šlo o cizince.

Pokud ano, nešlo by o první případ sexuálního napadení Evropanek imigranty. Kontinentem otřásly masové sexuální útoky ze silvestrovské noci v německém Kolíně nad Rýnem. Tehdy se přes více než tisíc mužů rozdělilo na menší skupinky a ty začaly oběžovat ženy. Napadení ohlásilo asi 600 postižených.

Ani ve Švédsku to není první případ masového sexuálního obtěžování. Stejné případy řešila v minulosti švédská policie již ve městech Stockholm, Arvika, Emmaboda a Bråvalla.

Podle této zprávy švédské policie patří Švédsko v Evropě k zemím s největším počtem sexuálních trestných činů. „Švédsko vede statistiky EU, co se týče fyzického a sexuálního násilí proti ženám, včetně sexuálního harašení a stalkingu,“ píše se v dokumentu. Report ovšem neviní z hrozivé statistiky imigranty, důvodem je podle něj „severská kultura pití alkoholu a netradiční genderové role.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině