Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakouský politik školil uprchlíky, jak na ženy. Figuríně osahával prsa i zadek

Autor: ČTK, mb - 
8. června 2016
20:55

O pořádný rozruch se postaral politik Armin Sippel (36) z pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Zveřejnil totiž video, kde ohmatává figurínu na hýždích i prsou. Chtěl tak uprchlíkům vysvětlit, jak se mají chovat k ženám. Po ostré kritice a obvinění z rasismu politik video stáhl.

„Vážení a milí azylanti,“ začíná zdvořilým, ale zjevně ironickým oslovením Armin Sippel svou krátkou instruktáž o chování k ženám, kde uprchlíkům vysvětluje, že ženy mají v Rakousku svobodnější postavení než v muslimském světě.

„Nedívejte se provokativně na ženy a nedělejte jim neslušné návrhy,“ pokračuje v lekci Sippel, který vzápětí osobně předvede, jaké chování je v Rakousku tabu. Na scéně se objevuje blonďatá figurína, Sippel se k ní ladně přitočí a jeho ruka přistane na zadnici neživé figurantky. „Absolutně zakázané je dotýkat se hýždí žen nebo jejich prsou,“ poučuje Sippel. A aby nebylo pochyb, druhou rukou uchopí prs němé blondýnky.

„Ruce pryč od našich žen!“ končí pak lekce slušného chování a politik dodává: „Strana svobodných se postará o to, aby každý azylant, který tyto pravidla poruší, byl deportován tam, odkud přišel.“ Pro názornost se na obrazovce objeví namalované letadélko.

Video se stalo v Rakousku vzápětí velmi populárním, ale Armin Sippel ho nakonec stáhl kvůli „velmi agresivní kritice“. Uživatelé ho obviňovali z rasismu i sexismu. Pravicový politik prý videem označuje každého imigranta za potenciálního pachatele sexuálních deliktů.

Strana svobodných se nyní v Rakousku těší poměrně velké podpoře, jejich kandidát na prezidenta Norbert Hofer (45) málem uspěl v květnových prezidentských volbách. Nakonec prohrál těsně rozdílem zhruba 30 tisíc hlasů, které ovšem byly doručeny poštou.

Podle Strany svobodných ale ve volbách špatně počítali hlasy, některé například byly sečteny předčasně. Strana proto podala k ústavnímu soudu protest. Kdyby nebylo těchto nesrovnalostí, Norbert Hofer mohl být prezidentem. Je to více než děsivé a z tohoto důvodu cítím povinnost výsledek napadnout. Nejsme ukřivděni, jde o demokracii, a proto si musíme být jisti,“ prohlásil ve středu na tiskové konferenci šéf Svobodných Heinz-Christian Strache (46).

Rakouskem za jediný rok otřáslo několik sexuálních zločinů, kterých se dopustili právě imigranti. Loni byla brutálně znásilněna důchodkyně poté, co běženec předstíral, že potřebuje pomoc. V bazénu pak jiný migrant znásilnil malého chlapce a bránil se tím, že „dlouho neměl sex“. A Evropany šokovaly též masové sexuální útoky z Kolína nad Rýnem, kdy se přes tisíc mužů převážně z řad migrantů rozdělilo na menší skupinky a napadli stovky žen.