Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Podvod při volbě prezidenta? V Rakousku zpochybnili výsledky hlasování

Autor: ČTK, mb - 
8. června 2016
12:31

Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes oznámila, že podala k ústavnímu soudu protest proti výsledkům prezidentských voleb, v nichž její kandidát Norbert Hofer (45) jen těsně neuspěl. Mluvčí ústavního soudu na Twitteru potvrdil, že již obdržel příslušný dokument od vůdce Svobodných Heinze-Christiana Stracheho (46).

Svobodná strana Rakouska napadla druhé kolo prezidentských voleb z 22. května, v němž zvítězil kandidát Zelených Alexander Van der Bellen (72) nad Hoferem o pouhých 0,6 procenta hlasů. O nejtěsnějším výsledku v rakouských dějinách rozhodly až korespondenční hlasy.

Spis, kterým FPÖ napadá výsledky květnových prezidentských voleb, má 150 stran. Svobodní poukazují na různé nesrovnalosti, které se týkají především hlasovacích lístků, uvedl mluvčí soudu Christian Neuwirth. Podrobnosti by měl sdělit šéf Svobodných Strache na dnešní tiskové konferenci.

Kdyby nebylo volebních nesrovnalostí, Norbert Hofer se mohl stát prezidentem, prohlásil dnes na tiskové konferenci šéf rakouských Svobodných Heinz-Christian Strache.

„Nejsme ukřivdění, jde o demokracii, a proto si musíme být jistí,“ řekl Strache novinářům. Podle něj se nesrovnalosti týkají 573 tisíc korespondenčních hlasů. Některé byly například sečteny předčasně, uvedl.

Kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) ve druhém kole hlasování, které se uskutečnilo 22. května, prohrál s bývalým šéfem rakouských Zelených Alexanderem Van der Bellenem jen o 30.863 hlasů. „Kdyby nebylo těchto nesrovnalostí, Norbert Hofer mohl být prezidentem,“ tvrdí Strache.

Podání stížnosti potvrdil i ústavní soud. Spis, ve kterém FPÖ napadá výsledky voleb, má 150 stran.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 8. června 2016 20:01 )

Uvidíme, jestli se bude revidovat. Snad jo.

super ( 8. června 2016 14:41 )

Našim volbám nevěřím, naši voliči jsou otupělí blbové z kampaní .

Nezadat ( 8. června 2016 13:37 )

A je to tady.Vypadá,že evropská demokracie dostane pořádně na pr-del a tím pádem lidé přestanou věřit volbám a je zaděláno na těžký problém.Před časem podvod ve Francii teď Rakousko a podle mě to demokraté dorazí ve Velké Británii při referendu a bude zle.Ještě jsem zapomněl na Itálii,tam taky mají nějaké problémy se sčítáním,aby to vyhráli demokratické strany.Lidé už té rádoby demokracie co ji vede do záhuby mají plné .Na tu pseudodemokracii dojelo v historii Řecko i říše Římská a uvrhla je o dvě tisíciletí spět.To samé se děje teď,kdy hordy krvelačných negramotů začínají obsazovat Evropu a prosazovat své zájmy a pomalu a jistě si nás zotročují.Jak jinak popsat stav kdy dostávají vše zdarma ve větší míře jak pracující lid a při tom ani nemáknou na práci.Prostě jestli se demokracie nezahrabe pod zem a hodně hluboko je po nás jak po žábě co převálcoval náklaďák.

cardfalkenau ( 8. června 2016 12:44 )

 Jasný podvod od prvopočátku.Všem to muselo být jasné.

1pepan ( 8. června 2016 12:42 )

Hofer

Zobrazit celou diskusi