Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hysterický pláč i slzy dojetí: Uprchlíci poklekli před papežem, chtěli požehnat

Autor: ČTK, kle - 
16. dubna 2016
13:28

Papež František přiletěl v sobotu na řecký ostrov Lesbos, kde spolu s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I. a arcibiskupem aténským Hieronymem II. navštíví uprchlický tábor. Papež s sebou do Říma z ostrova Lesbos odveze osm syrských uprchlíků a dva Afghánce. Do Řecka přišli ještě před platností ujednání mezi EU a Tureckem. Během letu do Řecka papež označil běženeckou krizi za nejhorší humanitární katastrofu od konce druhé světové války, uvedla AFP.

„Je to odlišná cesta. Cesta poznamenaná smutkem,“ řekl papež o návštěvě řeckého ostrova. Náboženští představitelé se v táboře Moria pozdraví s asi 250 běženci a s osmi z nich poobědvají, aby si vyslechli jejich životní osudy. Všichni tři církevní hodnostáři podepsali i společnou deklaraci vyzývající mezinárodní společenství k ochraně lidských životů a k soucitu s uprchlíky.

Někteří běženci při setkání s papežem propukli v silný pláč. Podívejte se na video ze setkání:

Video Běženci poklekli před papežem, nechali si požehnat - Reuters
Video se připravuje ...

V noci na sobotu neznámí vandalové posprejovali zdi v ostrovní metropoli a v přístavu, kde je František očekáván, nápisy o tom, aby papež nekázal. Technické služby pak ráno graffiti odstranily.

Návštěva vzbudila silné emoce

Papežovu návštěvu provázejí silné emoce. Běženci při setkání s Františkem plakali či před ním poklekli, další zase drželi transparenty, na kterých se dožadovali svobody. Papež v projevu vyzval evropské představitele, aby na uprchlickou krizi odpověděli způsobem, který by byl hoden lidskosti.

„Doufáme, že svět těmto scénám tragédie a zoufalství věnuje pozornost a odpoví na ně způsobem, který bude hoden našemu společnému lidství,“ řekl František. Běžencům, kteří uvázli na Lesbu, pak vzkázal, že nejsou opuštění. Vyzval je také, aby neztráceli naději.

Při setkání s běženci mu mnozí z nich vypověděli svůj příběh, jiní propadli v pláč, další zase poklekli. Děti předaly papeži obrázky, které namalovaly. Jednu z dívek za její výtvor obzvláště ocenil. „Bravo, bravo,“ řekl. Obrázek poté předal svému doprovodu s tím, aby ho nepřehýbali, protože si ho chce vystavit na svém pracovním stole.

Do tábora Moria odjel papež bezprostředně po příletu, doprovázejí ho konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I., arcibiskup aténský Hieronym II. a také řecký premiér Alexis Tsipras. Hieronym II. prohlásil, že katoličtí i pravoslavní církevní představitelé mají stejný odmítavý postoj ke snižování lidské hodnoty uprchlíků.

„Naneštěstí to není poprvé, co kritizujeme politiky za to, že tyto lidi zavedli do slepé uličky,“ řekl aténský arcibiskup. Dodal, že v kritice hodlají pokračovat, dokud znevažování lidských bytostí bude pokračovat. Vyzval také Organizaci spojených národů, aby se tragické situaci věnovala.

Papež vzal na palubu svého letadla 12 uprchlíků

Papež František s sebou z řeckého ostrova Lesbos do Říma vzal tři rodiny uprchlíků. Vatikán v oficiálním prohlášení podle agentury AP upřesnil, že rodiny jsou muslimské a že je tvoří celkem 12 lidí, z toho šest jsou děti.

Uprchlíky čeká cesta zpět do Turecka

Na ostrově Lesbos je nyní asi 4100 běženců, většinu z nich čeká vyhoštění do Turecka na základě ujednání, které Evropská unie s Ankarou uzavřela. V celém Řecku je pak přes 53 000 uprchlíků.

I přes posílení ostrahy vnějších unijních hranic a dohodu s Tureckem se migraci zcela nepodařilo zastavit. V noci na sobotu agentura Evropské unie pro ochranu vnějších hranic Frontex zadržela u ostrova Lesbos loď s 41 syrskými a iráckými uprchlíky, kteří se z Turecka pokoušeli dostat do EU.

Papež František na Lesbu: