„Cizinci opětovně požádali o azyl v České republice. Bude opětovně zahájeno azylové řízení a cizinci budou převezeni do pobytového zařízení v Zastávce u Brna,“ uvedla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Uprchlíci si ve čtvrtek vyzvedli na ministerstvu vnitra cestovní doklady a požádali o ukončení statusu azylanta. Minibusem soukromé firmy se vydali na cestu do Německa. Ta jim ale nevyšla. Jejich řidiče podezřívá policie z převaděčství.

Řidiče, kteří vezli uprchlíky z Česka, propustili

Policie přitom také zadržela dva řidiče, kteří Iráčany do Německa převáželi. „Jsou podezřelí z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V dané věci budeme dnes provádět další procesní úkony,“ řekla v pátek dopoledne Hyšplerová.

Oba řidiči však odjeli ve 14:30 minibusem ze služebny cizinecké policie. Kolem novinářů jen projeli. „Vyšetřovatel oba řidiče po výslechu propustil,“ potvrdila odpoledne Hyšplerová.

Co bude s uprchlíky, kteří zůstali?

Nadační fond Generace 21 do Česka zatím přivezl 89 křesťanských uprchlíků, poté program Česká vláda zastavila. Jako první opustila Česko na začátku dubna skupina 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy, která odjela do Německa.

Německé úřady chtějí 20 z nich vrátit do Česka, zbylá pětičlenná rodina se vracet nebude, protože otec už v Německu dostal azyl. Před týdnem pak odletěla zpět do vlasti osmičlenná rodina z Brna. Důvodem byl stesk po domově. Budoucnost 16 migrantů, kteří jsou nyní v Ústí nad Labem, není jasná.

O zbývajících 40 uprchlíků, kteří pobývají v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku, se chce Nadační fond Generace 21 dál starat minimálně po celý první rok jejich pobytu v Česku.

Podle Slezské diakonie, která se stará o uprchlíky v Moravskoslezském kraji, se v regionu zatím problém nevyskytl. Uprchlíci by se měli příští týden stěhovat do bytů. Skupina žijící v Praze podle dřívějších informací Armády spásy, která jim v metropoli pomáhala s ubytováním, další stěhování neplánuje.

Fotogalerie
7 fotografií