Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chovanec: Pokud uprchlí křesťané znovu nepožádají o azyl, vyhostíme je

Ministr vnitra pozastavil program příjmu křesťanských uprchlíků. Dalších 25 z nich požádalo, aby jim byl vrácen pas. Někteří chtějí zpět domů, jiní dále do Evropy.
Ministr vnitra pozastavil program příjmu křesťanských uprchlíků. Dalších 25 z nich požádalo, aby jim byl vrácen pas. Někteří chtějí zpět domů, jiní dále do Evropy.  (Autor: Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: bru/ČTK - 
6. dubna 2016
13:27

Pokud se skupina 25 iráckých uprchlíků, která o víkendu odcestovala do Německa, vrátí do Česka a nepožádá znovu o azyl, bude po zadržení policií vyhoštěna do Iráku, řekl dnes novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na čtvrtečním jednání vlády ministr doporučí kabinetu zrušit projekt Nadačního fondu Generace 21, který křesťanské migranty do ČR přivezl.

Zástupci ministerstva dnes uvedli, že zatím neví, jestli a z jakého důvodu Německo uprchlíky vrátí. O jejich návratu do Česka se hovořilo hned poté, co je po odchodu z ubytování v Okrouhlíku na Jihlavsku zadržela za hranicemi německá policie. Německá strana ale žádost o převzetí stáhla poté, co migranti požádali s odkazem na rodinné vazby v zemi o azyl. Ani Chovanec nemá další informace. „V současné době nevíme, kde jsou,“ řekl novinářům po ranním jednání grémia ČSSD.

Po případném návratu budou všichni členové skupiny podle Chovance v pozici nelegálních migrantů. „Budou zadrženi policií a vyhoštěni do Iráku, pokud se nerozhodnou znovu požádat o azyl. Ale vzhledem k tomu, že chtěli ČR opustit, nepředpokládám, že by tady chtěli zůstat,“ uvedl.

V Iráku by měli migranti putovat do bezpečné zóny, takže by neměl být problém je vyhostit. „Jediná cesta, která existuje, je zpátky do Iráku, do bezpečných zón. Oni přišli z oblasti Kurdistánu, který bezpečný je a kam se normálně vrací,“ vysvětlil ministr.

V rámci projektu organizovaného Nadačním fondem Generace 21 dosud do Česka přiletělo 89 křesťanských uprchlíků. Celkem fond plánoval přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Poté, co skupina z Okrouhlíku požádala o své pasy, Chovanec program na přesídlení dočasně pozastavil.

Nyní navrhuje vládě program zrušit, kabinet se tím bude zabývat ve čtvrtek. „Jedna varianta je projekt ukončit, druhá varianta je pokračovat. Já osobně navrhuji program zrušit bez náhrady. Ministerstvo k tomu dá podkladové materiály, proč si myslí, že by projekt pokračovat neměl,“ řekl Chovanec.

levandulova ( 6. dubna 2016 14:02 )

 Super, takze oni nas sproste znuziji, v Nemecku pomluvi, tady se nam smeji do ksichtu, ze v tech nasich kralikarnach zit nebudou a my je nechame pozadat znovu o azyl...to snad nemyslite vazne.

Zobrazit celou diskusi