Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moře pohltilo další uprchlíky. 18 se jich utopilo u tureckých břehů

Autor: ČTK, tmp - 
6. března 2016
15:46

U tureckých břehů se v neděli utopilo nejméně 18 uprchlíků, s nimiž se převrátila loď. Dalších 15 lidí pobřežní stráž z moře zachránila. Informovala o tom agentura DPA, národnost obětí nesdělila. Podle turecké agentury Anadolu počet obětí nemusí být konečný, záchranná operace ještě pokračuje.

Běženci směřovali z tureckého letoviska Didim na jihozápadě země do Řecka. Stejně jako tisíce dalších chtěli doplout na jeden z řeckých ostrovů v Egejském moři a pak pokračovat dál do západní Evropy.

Proud lidí, kteří prchají do Evropy zejména z válkou zmítané Sýrie, neustává ani poté, co země na takzvané balkánské trase omezily počty lidí, jež pouští na své území. Když tak před dvěma týdny učinila Makedonie, vzrostl počet uprchlíků, kteří uvázli v Řecku, na více než 32 000.

Nejkritičtější je situace na řecké straně makedonských hranic, kde se nyní tísní na 13 000 lidí a další stále přibývají. Makedonie jich pouští denně jen několik málo stovek a v neděli oznámila další omezení. Bude pouštět jen Syřany a Iráčany z měst, kde zuří válka. Už od poloviny listopadu začala pouštěla jen uprchlíky z Afghánistánu, Sýrie a z Iráku, před dvěma týdny uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu.