Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migranti zažili u českých hranic peklo. Němci na ně řvali, děti plakaly hrůzou

Autor: mb - 
22. února 2016
20:05

Pro německé politiky v čele s kancléřkou Angelou Merkelou (61) je to další varovný příklad rostoucí nenávisti k uprchlíkům. Dav rozzuřených Němců nedaleko za českými hranicemi obklopil minulý týden autobus s uprchlíky a začal na ně křičet. Vyděšené děti brečely a jeden z demonstrantů si dokonce přejížděl prstem po krku. Ve známém gestu hrozby smrtí. Policie fyzickému napadení naštěstí dokázala zabránit.

„Běžte domů,“ skandoval dav rozvášněných Němců na autobus plný uprchlíků, který dorazil do saského města Clausnitz, které se nachází jen sedm kilometrů od českých hranic. Další pak křičeli „My jsme lidé“. To byl pokřik, který Němci skandovali po pádu Berlínské zdi. V poslední době ho začaly používat protipřistěhovalecké skupiny jako například Pegida.

Někteří zašli ještě dál. Jeden muž prý dokonce pohrozil uprchlíkům smrtí, když si významně přejel prstem po hrdle.

Vyděšení uprchlíci. A nápis o šťastné cestě

I když zhruba stohlavý rozzuřený dav policie nakonec zvládla, uprchlíci byli takovým „přivítáním“ pořádné vyděšeni. Na videu je vidět, jak se na smrt vyděšené děti tisknou k rodičům, další pak s pláčem opouštějí autobus pod dohledem policie. Na čelním skle autobusu svítilo německé sousloví Reise Genuss, což by se dalo do češtiny přeložit jako „šťastnou cestu“ či „cestování v pohodlí“.

Video  Drama u českých hranic. Rozvášněný dav Němců řval na autobus plný uprchlíků  - YouTube/janboehm
Video se připravuje ...

Incident už odsoudil saský ministr vnitra Markus Ulbig. „Diskuse ohledně uprchlické krize by existovat určitě měla, ale způsob, jakým bylo zacházeno s těmito lidmi, shledávám naprosto ostudným,“ prohlásil.

Minulý týden měli někteří němečtí občané také radost z požáru ubytovny pro uprchlíky a dokonce ztěžovali práci hasičům. Takové incidenty jsou v přímém protikladu s chováním Němců ještě zhruba před půl rokem, kdy obyvatelé vítali běžence na nádražích potleskem a někteří jim dokonce dávali v obálkách peníze.

Do Německa loni dorazil přes milion migrantů, což podle kritiků do jisté míry zavinila liberální přistěhovaleckou politikou kancléřka Merkelová. Tři spolkové země čekají v březnu volby a přední kandidáti Křesťanskodemokratické unie (CDU) se odvracejí od politiky předsedkyně strany. Největší nárůst preferencí očekává pravicová Aliance pro Německo (AfD).

Nečekejme na první mrtvé

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas (49) vyzval politiky a společnost, aby se otevřeně postavili rasismu a xenofobii a nečekali na první mrtvé. „Nesmíme čekat, až budou první mrtví,“ řekl politik německému tisku a dodal, že mlčící většina už nesmí dále mlčet. „Kdo zapálí azylovou ubytovnu nebo kdo takovému činu s neskrývaným potěšením tleská, pro toho neexistuje ospravedlnění ani omluva. To není nic než hrubost a surovost,“ rozhořčil se Maas.