Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci řeší záhadu evropských toalet. Někteří neví, jak na ně, píší Němci

Autor: mb - 
17. února 2016
13:55

Někteří běženci z arabského světa si lámou hlavu nad tím, jak používat evropské toalety. Problém někdy vyřeší tak, že potřebu v nouzi vypustí raději na podlahu. O nečekané komplikaci referují německá média, nepomáhají prý ani vysvětlivky v arabštině. Výrobci proto přišli s „multikulturními záchody“.

Uprchlíci z některých zemí převážně arabského světa jsou zvyklí na turecký záchod. Na něm lidé místo sezení vykonávají potřebu vestoje. Při pohledu na v Evropě klasický záchod jsou proto bezradní.

Podle německého tisku svou potřebu raději vykonají na zem či ve sprše, aniž by pak po sobě uklidili. Podle Manfreda Nowaka z berlínské organizace AWO, která provozuje šest azylových středisek pro utečence, se nejedná o „hlavní problém“, ale k incidentům v různé míře dochází. Rozhodujícím faktorem je země původu.

Multikulti záchod

Ačkoliv byly toalety opatřeny vysvětlivkami, které na obrázcích jasně znázorňují, jak záchod používat, stále místy dochází ke znečištění toalet či sprchových koutů. Jeden aktivní dodavatel sanitárních zařízení proto přišel s nápadem dodávat „multikulturní“ záchody, které kombinují jak prvky evropské, tak i ty mimoevropské. Multikulturní toalety vypadají v podstatě jako evropské záchody jen s větším prostorem po stranách, které umožňují k vykonání potřeby přisednout do podřepu.

Kromě kulturních rozdílů zde však může hrát roli i náboženství. Podle webu o základech islámu má toaletní hygiena muslimů dvacet bodů. Doporučuje se „odstranit výkaly z análního otvoru prstem a ruku následně umýt. Pokud jsou tam nadále zbytky nečistot, měly by se omýt vodou.“

Další bod pak říká následující: „Když si po vykonání potřeby čistíte intimní místa, muži by si je měli omývat zezadu dopředu. Ženy by se měly omývat zepředu dozadu. Tímto způsobem zabráníte zašpinění genitálií a zabrání se tím sexuálnímu vzrušení, které by mohly způsobit pohyby prstů.“

Co se týče použití toaletního papíru, tak je povoleno, ale pouze v případě, že se není možné očistit látkou.