Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co bude s Angelou Merkelovou? Útočiště by prý mohla najít v OSN

Autor: mb - 
18. února 2016
17:13

Podpora německé kancléřky Angely Merkel (61) se v zemi propadla, nyní ji podporuje podle průzkumů jen 46 procent obyvatelstva, což je nejhorší výsledek od roku 2011. Světová média proto znovu oživila spekulace, že by se kancléřka mohla po složení funkce „uklidit“ do OSN, údajně by byla vhodná pro post generální tajemnice.

„Je to žena, a jelikož vyrostla ve Východním Německu, tak i Východoevropanka. A co je důležité – intuitivně rozumí ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který v době, kdy padla Berlínská zeď, sloužil v Drážďanech jako důstojník KGB,“ domnívá se britský novinář Mark Seddon (53) bývalý mediální poradce generálního tajemníka OSN. Vysvětlil tak, proč by byla Angela Merkel nejlepší kandidátkou na výše zmíněný post.

Ačkoliv označení Angely Merkel za „Východevropanku“ zní z českého pohledu přinejmenším zvláštně, nelze popřít, že postoj německé kancléřky k Rusku byl na rozdíl od některých Západních států daleko mírnější. Pokud by navíc Merkel post generálního tajemníka opravdu získala, stala by se tak první ženou v historii úřadu.Není to poprvé, co se objevují spekulace, že chce Angela Merkel zastávat úřad generální tajemnice OSN. Ještě v roce 2014, před vypuknutím uprchlické krize, tvrdila německá média, že Merkel složí kancléřský úřad v roce 2017: „Každý z jejího okolí, z vlády i ze strany je přesvědčen, že dobrovolně odejde z úřadu,“ napsal německý týdeník Der Spiegel. V roce 2017 se kromě místa generálního tajemníka OSN také uvolní post Předsedy Evropské rady. Angela Merkel zastává úřad německé kancléřky již dlouhých 11 let, od listopadu 2005.Samotná Merkel však veřejně nikdy neřekla, že by chtěla zastávat post generální tajemnice OSN. Thorsten Benner, ředitel německého think-tanku Global Public Policy Institute pochybuje o tom, že se Angela Merkel stane generální tajemnicí OSN. „Pokud vezmete v úvahu povahu Merkel, je nasnadě, že tato pozice není pro ni. Jedinou moc, kterou má generální tajemník, je síla slov. Ona zrovna není ten typ osoby, která má ráda proslovy a veřejná velká oznámení,“ domnívá se Benner.

Angela Merkel si užívala na domácí scéně dlouhá léta poměrně vysokou podporu obyvatel, kterou srazil až její benevolentní přístup k uprchlické krizi. Do Německa loni dorazil přes milion uprchlíků a opoziční politici kancléřce již poradili, ať po volbách před hněvem občanů raději „uteče do Jižní Ameriky“, kam po druhé světové válce prchlo mnoho vysoce postavených nacistů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekaaaros ( 21. února 2016 17:15 )

OSN? jo tam by zapadla. ty brdo , všechny organizace založeny s dobrým úmyslem nakonec ovládne satan. to tak prostě je. To samý platí o církvi. Ale hlavní je nedělat si obrázek podle lidí, co tam sedí, ale podle myšlenky, kvůli které byla ta organizace založena.

montevideo ( 18. února 2016 20:24 )

Aspoň někde by byla užitečná !

montevideo ( 18. února 2016 20:18 )

Možná i chromej ...

jarypadlo ( 18. února 2016 20:18 )

Dokázala rozložit Německo,tak zbytečnou OSN může zrušit taky ta OsobaSilněNenormální.

zigzag ( 18. února 2016 19:51 )

Kterej misto koz preferuje kravu

Zobrazit celou diskusi