Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Řecká policie odsunula běžence: Stovky uprchlíků odvezla od hranic

Autor: ČTK, mb - 
9. prosince 2015
15:25

Řecká policie dnes zasáhla proti stovkám migrantů, kteří dlouhodobě protestují proti uzavření hranic s Makedonií. Policisté odvezli přibližně 1500 lidí směrem k Aténám, kde je pro ně připraveno nouzové ubytování. Informovala o tom agentura AP, podle níž v téže době došlo k dalšímu z řady lodních neštěstí ve vodách u řeckých ostrovů. Potopení přetíženého člunu nepřežilo nejméně 12 lidí.

 

Přibližně čtyři stovky policistů ze zásahových jednotek dnes ráno začaly vyklízet okolí severořeckého pohraničního města Indomeni, kde se hromadili nespokojení migranti. Ti již několik týdnů protestují proti tomu, že se Makedonie rozhodla pouštět na své území a tím i dále do Evropské unie pouze lidi z Afghánistánu, Iráku a Sýrie, zatímco ostatní zůstávají na hranicích.

Migranty, mezi nimiž byli převážně lidé z Íránu, Pákistánu či afrických zemí, policisté přiměli nastoupit do zhruba tří desítek autobusů, které policejní vozy doprovodily na cestě k Aténám. Tam by podle představ úřadů měli tito migranti zažádat o řecký azyl.

Desítka lidí byla zatčena, neboť se vzpírala nucenému nástupu do autobusu. Krátce bylo zadrženo rovněž několik novinářů a fotografů. Řecko leží na začátku takzvané balkánské cesty, kterou proudí do Evropy nejvíce lidí prchajících před válkou, pronásledováním či špatnou ekonomickou situací. Po uzavření makedonské hranice se situace na hranicích velmi vyhrotila a vláda před několika dny oznámila nutnost policejního zásahu.K tragédii při cestě migrantů na řecké území dnes došlo ve východní oblasti Egejského moře, kde se potopil dřevěný člun s 50 lidmi na palubě. Podle údajů řecké pobřežní stráže nejméně 12 lidí včetně šesti dětí zemřelo a stejný počet se pohřešuje.

Podle přeživších člun začal nabírat vodu krátce poté, co vyplul z Turecka. Po pohřešovaných nyní pátrají u pobřeží ostrova Farmakonissi řecké lodě a vrtulník, stejně jako plavidlo evropské pohraniční agentury Frontex.