Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Hromadné očkování Čechů proti žloutence běženců. Pro koho je 4500 vakcín?

Autor: ČTK, zst - 
2. listopadu 2015
15:59

Policisté, zaměstnanci uprchlických táborů i další lidé, kteří by mohli přijít s uprchlíky do kontaktu. Ti všichni musí na povinné očkování proti žloutence, které jim zajistí ministerstvo vnitra. Téměř čtyři a půl tisíce vakcín bude stát 14 milionů korun.

Ministerstvo vnitra vypsalo bez uveřejnění tendr na hromadné očkování proti virovým žloutenkám. Ten vyhrála společnost, která 4,5 tisíce vakcín dodá za 14 milionů korun. Druhá firma v soutěži nabízela cenu jen o 840 korun vyšší.

Forma tendru byla údajně nutná proto, aby k očkování došlo co nejrychleji. „Veřejnou zakázku je tak nutné zadat v krajně naléhavém případě, aby mohlo být v nejbližším možném čase provedeno mimořádné očkování a tím bylo ochráněno zdraví příslušníků Policie ČR a dalších zaměstnanců Ministerstva vnitra,“ píše se v materiálu pro vládu. Pokud by vše proběhlo standardně, očkování by se zaměstnanci a policisté dočkali až za půl roku.

Resort Milana Chovance (ČSSD) ještě může od veřejné zakázky ustoupit, tendr totiž musí schválit vláda, což se ještě nestalo.

Očkování bude mít na starosti zdravotnické zařízení rezortu, které bude muset jednorázové očkování zvládnout. Týká se především nových zaměstnanců rezortu nebo lidí, kteří byli přeřazeni například do Správy uprchlických zařízení nebo do Odboru azylové a migrační politiky. Stejně tak dostanou vakcínu také policisté, kteří ho ještě neabsolvovali.

Zařízení očkuje proti hepatitidě pravidelně, rezort za něj utratí průměrně téměř pět milionů korun.