Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politolog Stanislav Balík: Uprchlíci chtějí blahobyt, ale námi opovrhují

Autor: vet, haj - 
20. září 2015
05:00

Jaký je nejlepší postup v případě vlny migrantů? Otevřít jim náruč, či je vyhnat a donutit k boji? Dle expertů hrozí radikalizace v obou případech. Co si o běžencích a budoucnosti Evropy v souvislosti s nimi myslí politolog Stanislav Balík?

„Jsme v situaci, která nemá dobrá řešení. Špatné důsledky to bude mít tak jako tak,“ domnívá se docent Balík. Podle něj tkví hlavní úskalí v motivech migrantů. Ti k nám prý nepřichází s obdivem k naší civilizaci.

„Jdou do Evropy z ekonomických důvodů, ale současně naší civilizací opovrhují. Mají představu, že se jim tu bude žít lehko, ale zároveň si ponechají svoje životní návyky, svou životní filozofii. Necítí potřebu tuto společnost budovat a chránit,“ vysvětlil deníku Aha! politolog.

I proto migranti jakékoliv odmítnutí a nesplnění jejich snů a představ považují za velkou zradu a nespravedlnost.“ Zde pak vzniká riziko teroristických útoků proti naší společnosti.

V rozhovoru pro deník Aha! pak docent Balík promluvil i o tom, zda je možné ještě nějakým způsobem uprchlickou krizi kočírovat. „Pod kontrolou ji mohou mít jen ti, kteří měli a mají pod kontrolou své hranice. Jakmile se vzdáme kontroly svého teritoria, nedá se změně společnosti zabránit. Příkladem může být Švédsko, Francie, Velká Británie,“ uvedl Stanislav Balík. Podle něj je možné, že k radikalizaci dojde velmi brzy, nevylučuje ani možnost, že se tak stane až v příštích generacích běženců.

„… Také to může nastat až ve druhé třetí generaci tak, jak jsme to viděli při útocích na západě Evropy,“ připomněl politolog útok na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo. Ten měli na svědomí potomci muslimských přistěhovalců, kteří se narodili a vyrůstali jako francouzští občané.

„Velká část evropských islamistů podporujících džihád nejsou ti, kteří do Evropy utekli, ale ti, kteří v ní již vyrůstali, Západu se odcizili a pojali k němu velkou nenávist,“ varuje Balík a dodává: „Tím, co se nyní děje, neovlivňujeme to, jak budeme žít za měsíc nebo za rok, ale jak bude naše společnost vypadat v příštích generacích.“

Doc. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D.

Působí jako vedoucí katedry politologie a na Mezinárodním politologickém ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.