Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

U Rakouska hlídkuje 200 policistů navíc. Hranice Česko zatím neuzavřelo

Policie posílila hlídky u hranic s Rakouskem
Policie posílila hlídky u hranic s Rakouskem  (Autor: Petr Podroužek)
Autor: ČTK, val - 
14. září 2015
09:25

Cizinecká policie zvýšila kvůli uprchlíkům počet policistů u hranic s Rakouskem zatím o 200. Nasadila je na třech železničních a jedenácti silničních místech. Uvedla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nicméně prohlásil, že zatím není potřeba po vzoru Německa obnovovat kontroly na hranicích.

Poté, co Berlín obnovil kontroly na hranicích s Rakouskem, je pravděpodobné, že se zvýší počet migrantů, kteří se do Německa budou snažit dostat přes Českou republiku.

Množství posil se bude podle Rendlové zřejmě postupně měnit. Záleží na tom, jestli se běženci z Rakouska vydají do Německa skutečně přes Česko a v jakých počtech. „Síly a prostředky se budou různě flexibilně přesouvat,“ uvedla mluvčí.

Opatření u rakouských hranic se budou týkat Jihomoravského a Jihočeského kraje, zopakovala Rendlová. Cizinecká policie předpokládá, že migranti budou spíš než vlaky využívat auta a pěší přesuny. Převaděči se podle mluvčí ale Česku zatím spíše vyhýbají, protože mají zkušenost, že česká policie je dokáže zadržet a obvinit.

Zaorálek: Hraniční kontroly nejsou třeba

Místa kontrol Rendlová nechtěla upřesnit. „Kdybychom tuto informaci zveřejnili, převaděči by chodili jinudy,“ uvedla. Zmínila ale, že hlavní železniční trasy z Rakouska do Česka vedou přes Břeclav, České Velenice a Horní Dvořiště a silniční trasy přes Hatě, Mikulov a Dolní Dvořiště.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nicméně zatím Česká republika neuvažuje o obnovení hraničních kontrol po vzoru Německa. V současnosti podle něj toto opatření není potřeba. „Pro nás ta situace teď nestojí tak, že bychom uvažovali o nějakých zásadních opatřeních,“ prohlásil ministr.

Německo v neděli oznámilo, že kvůli náporu uprchlíků zavádí s okamžitou platností dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, v první řadě s Rakouskem. Opatření vládní koalice schválila jednomyslně a Berlín krok konzultoval také s Rakouskem.

V pondělí se v Bruselu sejdou ministři vnitra členských států EU, aby jednali o uprchlické krizi. Český ministr vnitra Milan Chovanec bude hájit odmítavý postoj k návrhu na přerozdělování 120 tisíc žadatelů o azyl, jak jej minulý týden předložila Evropská komise.