Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fotky z ostrova Lesbos: Citát o konci světa i fanatismus!

Autor: Tomáš Koníček - 
11. září 2015
12:22

Pózy s mečem a samopalem… I takové snímky jsou na paměťové kartě, kterou podle čtenářky Blesku ztratil na řeckém ostrově Lesbos jeden z migrantů. Máme se proto bát?

Většina obrázků, které si chtěl neznámý utečenec schovat, zobrazuje jeho rodinu nebo zajímavá místa, která navštívil. Na některých je ale se zbraní. A uložil si i několik citátů. Blesk oslovil odborníky, aby rozklíčovali jejich význam.

Ne všechny komentáře jsou uklidňující. Zvlášť v souvislosti s vyjádřením ministerstva vnitra k tomu, jak se azylanti prověřují: „Policie či zpravodajská služba poskytne ministerstvu nebo soudu stanovisko potřebné pro rozhodnutí. Z bezpečnostních důvodů se k detailům nemůžeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí úřadu Hana Malá.

Senátor Hassan Mezian: Fotka se samopalem?

„Když si prohlédnu všechny ty fotky, tak na mě působí náboženskou fanatikou šíitského směru,“ řekl senátor Hassan Mezian, lékař ze Sýrie, který se do Česka přistěhoval z Damašku před téměř padesáti lety. Zaujala ho i fotka se samopalem. „Ten člověk je na ní v civilu. Je možné, že třeba patří k nějaké ochrance,“ řekl expert. Rozpoznal i identitu muže z Iráku (bod č. 7). „Narodil se v Bagdádu a žil v Najasu, což je šíitská oblast. Jde o posvátné místo v Iráku, kde jsou šíité, a on žije přímo tam,“ řekl Mezian. Jediné, co ho zarazilo, byla fotografie u obrazu Poslední večeře páně. „Nesedí mi to tam. Z takové fotky vůbec nejsem moudrý,“ dodal senátor.

Orientalista Bronislav Ostřanský: Může být úplně nevinný

„Téma konce světa je v muslimském světě momentálně velmi populární. Knížky na toto téma se prodávají na nádražích a lidé si je kupují jako čtení do vlaku. Autoři se většinou snaží dokázat, že se naplňují předpovědi učenců z 8. a 9. století. Bez znalosti kontextu vůbec nelze říct, jestli je dotyčný radikál, nebo pravděpodobněji úplně nevinný,“ vysvětluje přední český orientalista Bronislav Ostřanský. Jde prý o podobnou tematiku, jakou u nás představují Nostradamova proroctví. Obrázky s automatickou zbraní nebo mečem vnímá orientalista jen jako pubertální pózu. „Je možné, že chtěl být prostě zajímavý. Těžko z toho dělat závěry,“ myslí si Ostřanský.

datelobecny ( 12. září 2015 01:02 )

Čekat můžeme všechno. Proto radím, zbraň do každé rodiny.

Zobrazit celou diskusi