Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Advokátka Samková šíří falešnou zprávu. Bojovník proti ISIS jako terorista

Autor: kle - 
9. září 2015
14:19

S přílivem uprchlíků do Evropy se na sociálních sítích začaly objevovat „zaručeně pravdivé“ zprávy a fotografie muslimů. Jejich cílem je vyvolat nenávist a strach. I když se mnohdy prokáže, že jde o fámu, někteří takové příspěvky ze své stránky nesmažou a raději dále šíří to, co se jim hodí. Například právnička Klára Samková.

Agentura pro sociální začleňování na stránce projektu HateFree uvedla, že obrázek je obyčejnou fámou neboli tzv. „hoaxem“. Oba obrázky se podle agentury začaly šířit poté, co tisková agentura Associated Press zveřejnila na serveru Yahoo rozhovor s Laith Saleme, mužem na fotografii.

Některá světová média a sociální sítě udělaly z kurdského bojovníka proti Islámskému státu teroristu. Sdíleli to i Češi. Některá světová média a sociální sítě udělaly z kurdského bojovníka proti Islámskému státu teroristu. Sdíleli to i Češi. | Agentura pro sociální začleňování

Oba snímky pak vedle sebe uveřejnil server The Atlantic. Nikde ovšem neuvedl, že by Laith byl členem Islámského státu. V rozhovoru naopak muž říká, že byl velitel protivládní povstalecké jednotky a že bojoval jak proti Al-Káidě, tak proti Islámskému státu.

Podle svých slov pochází muž ze syrského města Aleppa, kde se již delší dobu vedou tvrdé boje a které je ze 70 procent zničeno. Laith chce požádat o azyl v Nizozemsku a pokud mu bude vyhověno, bude tam moci legálně převézt i svou rodinu.

Fotku s tím, že se jedná o bojovníka Islámského státu, jako jeden z prvních zveřejnil Peter Lee Goodchild, který se po zjištění svého omylu omluvil. O hoaxu informoval i server BBC.

Klára Samková má právo se neomlouvat

Jedním z lidí, kteří sdílejí podobně nenávistné příspěvky na Facebooku, je Klára Samková, názorově úzce spojená s Tomiem Okamurou. Dotyčnou fotografii uveřejnila na svém Facebooku v úterý krátce po poledni. Přestože do patnácti minut zareagoval první z návštěvníků, že se nejedná o islamistu, Samková příspěvek nestáhla. „Pravda, ISIS terorista – omlouvám se za nepřesné info, že?“ zapojila se do diskuse se znatelnou dávkou ironie. Na odpověď, že jde o lživý hoax, se dotázala, jaký. „Ale teď jaký: na druhou nebo na třetí?“ optala se.

Místo toho, aby uvedla mylně převzatou informaci na pravou míru a jako slušná občanka se omluvila za mystifikaci, visí příspěvek na její zdi dál. Proč sdílí právnička, známá svými islamofóbními názory, lživý příspěvek? Ona sama to v diskusi pod fotografií vysvětlila jasně. „Protože nejsem přesvědčena o tom, že to je hoax, a myslím, že mne nemá kdo co kádrovat.. Tady se všichni předhánějí s ‚důkazy‘ – a přitom všechny jsou stejně platné či neplatné...,“ sdělila. Příspěvek nezmizel z její zdi ani ve středu, když již veřejně média, ale zejména Agentura pro sociální začleňování, informovala, že se jedná o lživé tvrzení.