Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chceme do Evropy! Tisíce uprchlíků bojují s policií na hranicích Makedonie

Autor: ČTK - 
21. srpna 2015
11:01

Makedonská policie se u hranic s Řeckem střetla s migranty, kteří se snaží přes balkánskou zemi dostat do západní Evropy. Na rozehnání tisíců lidí použila podle agentury Reuters i slzný plyn. Už ve čtvrtek Skopje vyhlásilo v pohraničí kvůli uprchlické krizi mimořádný stav a uzavřelo část hranic, dnes odpoledne však agentura Reuters uvedla, že přes hranice opět proudí stovky běženců.

Hranice přitom byla od čtvrtka uzavřená a asi 3000 uprchlíků muselo strávit noc na území nikoho mezi Řeckem a Makedonií. Běženci, jejichž počet se během dneška zvýšil asi na 4000, se mezitím několikrát pokusili překročit hranice. Při střetu s policií utrpělo podle agentury AP zranění přinejmenším osm migrantů.

Reuters poté informoval o tom, že hranice je opět průchodná. "Policie se stáhla a my jsme vstoupili (do země), nikdo nás nezastavil," vypověděl jeden z běženců.

Skopje zatím oficiálně nový vývoj na hranicích s Řeckem nekomentovalo. Po uzavření hranic nicméně policie uvedla, že asi 50kilometrový úsek hranice v okolí města Gevgelija, kudy do země z Řecka míří nejvíce uprchlíků, bude spolu s policisty střežit i armáda.

"Toto opatření zavádíme kvůli bezpečnosti obyvatel, kteří žijí v pohraničí, i kvůli lepšímu zacházení s migranty," uvedla policie. Podle AFP dnes u Gevgelije žádní vojáci vidět nebyli. Kromě jižní hranice platí mimořádný stav také na severu v okolí města Kumanovo.

V uplynulém měsíci se na průjezdu Makedonií registrovalo asi 39.000 migrantů, což oproti měsíci předcházejícímu představuje zhruba dvojnásobek. Podle agentury AFP dnes ale makedonské úřady zastavily vydávání dokladů, které migranty opravňovaly k průchodu zemí a k bezplatnému užití veřejných dopravních prostředků k této cestě.

"Nevím, proč nám to dělají," citovala agentura AP Muhammada Wahída, který je na cestě z Iráku. "Nemám pas a ani žádné jiné doklady. Nemůžu se vrátit a nemám kam jít. Zůstanu tady až do konce," dodal.

Další uprchlice Amína Asmáníová, která pochází ze Sýrie, vypověděla, že se jí v Gevgeliji podařilo projít policejním kordonem a dostat do vlaku na sever jen díky lítosti policistů, když ji viděli s jejím desetidenním synem. Toho porodila na jednom z řeckých ostrovů, kam s manželem připlula z Turecka. "Chceme jít hledat nový život do Německa, protože vše v Sýrii bylo zničeno," dodala. 

Skopje v poslední době čelí nebývalému přílivu migrantů a uprchlíků, kteří se přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko snaží dostat do západní Evropy, nejčastěji do Německa. Mimořádnému náporu čelí i Gevgelija, kam na místní nádraží denně přichází 2000 běženců, ještě před několika týdny jich byla polovina.

V tomto jihomakedonském městě, odkud odjíždějí vlaky směrem na sever k hranici se Srbskem, si řada lidí vybudovala na uprchlické krizi živnost. Prodávají zde předražené potraviny, například jeden banán či jablko vyjde na jedno euro (27 korun), dvě eura (54 korun) pak stojí nabití baterie do mobilního telefonu.

Nynějšími opatřeními se Makedonie podle švýcarského listu Der Bund snaží očividně zvýšit tlak na Řecko a Evropskou unii. Běženci míří do Evropy přes Makedonii již řadu měsíců, v posledních týdnech se ale jejich počet dramaticky zvýšil, což zřejmě souvisí s plotem, který Maďarsko buduje na jižní hranici se Srbskem. Od plotu si Budapešť slibuje lepší zabezpečení hranic proti nelegálním přechodům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině