Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Člen ODS chce odsun sluníčkářů do Islámského státu. Nebezpečná rétorika, varuje expert

Člen ODS Petr Štěpánek umístil na Facebook svou fotku se značně kontroverzním nápisem.
Člen ODS Petr Štěpánek umístil na Facebook svou fotku se značně kontroverzním nápisem.  (Autor: Facebook)
Autor: simao - 
14. srpna 2015
19:21

V poslední době se to slovo objevuje čím dál tím častěji. Sluníčkář. O koho jde? V souvislosti s uprchlickou krizí jsou tak označováni lidé, kteří vyjadřují solidaritu s běženci. Bývalý Klausův tajemník a člen ODS Petr Štěpánek však na Facebook vyvěsil svou fotku s drsným a značně kontroverzním nápisem: „Jsem pro odsun sluníčkářů do Islámského státu“. A vzbudil vlnu reakcí.

Politik a hudebník Petr Štěpánek na Facebooku poněkud přestřelil, když zapózoval s nápisem „Jsem pro odsun sluníčkářů do Islámského státu“. Termín „sluníčkář“ se přitom v poslední době objevuje hlavně v souvislosti s uprchlickou krizí, kdy jsou za ně považováni lidé vyjadřující podporu imigrantům. Tedy opačný tábor, než ten, který naopak proti běžencům vyráží protestovat do ulic či na sociální sítě.

Přestřelek mezi členy obou táborů přibývá, jenže Štěpánek spojil termín sluníčkář s Islámským státem, který je známý svou bezbřehou brutalitou, kterou dokládají činy, jako je např. nedávná poprava mladého Chorvata Tomislava Salopka v Egyptě. Skutečně by přál Štěpánek lidem, kteří mají jiný názor než on, podobně krvavý osud?

Pro Blesk.cz okomentoval Štěpánkovu fotku koordinátor projektu Hate Free Lukáš Houdek. „Fotografie je dokladem toho, že i někteří současní nebo bývalí politici velmi snadno sedají na populistickou vlnu jednoduchých řešení celospolečenských problémů. Jejich snahou je najít viníka, který za vše může a ukázat na něj prstem,“ míní Houdek, absolvent romistiky na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, který se během své profesní dráhy dostal i k fotografování následků genocidy v Keni a dalším zajímavým projektům.

Ve svém hodnocení fotky pak pokračuje. „Co je v poslední době znepokojivé, je rétorika, kterou se řada osob veřejného života nezdráhá užívat - seznamy zrádců, deportace, koncetrační tábory, zbavení práv - a to pro ty, kteří nesdílí stejný názor. Dané osoby se pak staví do pozice hrdinů, kteří se nebojí říct vlastní názor. Podobné zbytečné reakce jsou však jen snahou o zviditelnění, protože samy o sobě nic neřeší. Jen se snaží profitovat ze strachu veřejnosti a jejího naštvání,“ řekl Blesk.cz Houdek. Hate Free je přitom iniciativou usilující o život bez násilí a nenávisti. „Přestože jsme si vědomi složitosti vzájemného soužití, respektu a tolerance, jsme přesvědčeni o existenci rozumných, kreativních a inovativních cest, jak je zlepšit. Život ve strachu a nenávisti nic pozitivního nepřináší,“ stojí na stránkách projektu.

Štěpánek: Hloupé spoluobčany do dobytčáků neženu

Právě v šíření strachu a nenávisti Islámský stát doufá. Neváhá proto sahat k další a další brutalitě, do boje verbuje i děti, které asistují při popravách odpůrců, svůj boj vede i propagandou na sociálních sítích. Situace kolem ISIS je vážná, panují obavy o životy Evropanů, kteří padají do jejich zajetí. Což je ostatně i případ Čecha Pavla Hrůzy či pětice unesené v Libanonu...

Přesto Štěpánek neváhal zveřejnit foto, kde se na IS odkazuje. Jak to odůvodnil? „Tahle fotka byl jen okamžitý nápad, vtípek, reakce na přiblblé fotografie zdejších sluníčkářských dobros*rů, dávajících na odiv svoji úžasnou toleranci a filantropii,“ reagoval Štěpánek na dotaz Blesk.cz, proč fotku na Facebook umístil. Jeho snímek se dočkal stovek sdílení od podobně smýšlejících lidí... „Samozřejmě, že to není o tom, že já či kdokoli jiný se chystáme posadit naše hloupé pozérské spoluobčany do dobytčáků a odeslat je za orientálním sluncem,“ nešetřil dál tvrdou kritikou směrem k zastáncům uprchlíků Štěpánek, kterému je prý jedno, zda si jeho status ostatní lidé spojují s ODS či čímkoli jiným.

ODS: Nemůžeme ovlivnit, jak se členové vyjadřují na sítích

„Facebook je hospoda. A jestli řeči u ‚mého stolu‘ někoho pohoršují, může si odsednout,“ argumentuje přitom Štěpánek... Na dotaz Blesk.cz, jak se ke Štěpánkově fotce staví jeho vlastní strana, zareagovala ODS takto: „Pan Štěpánek je jeden z patnácti tisíc členů ODS. V tuto chvíli nezastává žádnou volenou funkci. ODS, stejně jako všechny ostatní politické strany, nijak nemůže ovlivnit aktivitu svých členů na sociálních sítích,“ uvedla tisková mluvčí Jana Havelková.

zauber ( 15. srpna 2015 09:59 )

Též bych se přimluvil za odsunutí celé ODS a jejich voličů do Islámského státu.

plzenska ( 14. srpna 2015 22:30 )

pan Houdek není expert, ale lůzr, který si neumí najít normální práci, je to homosexuální Rom, který má spoustu komplexů, které si léčí v projektu Hate free, který byl uměle vytvořen vládou ČR

plzenska ( 14. srpna 2015 22:27 )

bylo by dobré napsat, že pan Houdek z Hatefree, což je uměle vytvořené seskupení, je parazit, žijící z našich daní !!!

factumpactum ( 14. srpna 2015 21:26 )

„Fotografie je dokladem toho, že i někteří současní nebo bývalí politici velmi snadno sedají na populistickou vlnu jednoduchých řešení celospolečenských problémů. Jejich snahou je najít viníka, který za vše může a ukázat na něj prstem,“ A co je na tom špatného? Čím složitější řešení, tím větší pravděpodobnost, že jeho funkčnost bude "poruchovější". Najít viníka problémů a "ukázat" na něho rovněž špatně není, naopak je žádoucí viníka nebo viníky najít a odhalit, aby nadále nemohl problémy působit. Ona celá ta skupinka Hate free je celkem naivní a populistickou vlnu o které se zmiňuje vlastně vytváří také v okruhu jim podobných.

gabreta ( 14. srpna 2015 21:10 )

Já se Štěpánkovo názorem nemám problém. Ti co sem vousáče zvou, ať se vypakujou za nima, když je podporujou!!!

Zobrazit celou diskusi