Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Italský starosta obvinil EU z genocidy: K uprchlíkům se chováte jako nacisté

Autor: mb - 
7. srpna 2015
17:30

Leoluca Orlando (68), starosta Palerma, přišel do přístavu, aby osobně přivítal stovky přeživších nedávné tragédie, kdy se u libyjských břehů potopila loď s uprchlíky. Jenže živé doprovázeli do přístavu mrtví. Pohled na rakve ho šokoval. EU obvinil z genocidy a přirovnal ji k nacistům.

„Evropská unie se bude v budoucnu zodpovídat z této genocidy, úplně stejně, jako se před 70 lety z genocidy zodpovídali nacisté,“ prohlásil Orlando.

Za krizi může EU, tvrdí

Leoluca Orlando při proslovu Evropu opravdu nešetřil. „Styďte se! Británie si začala uvědomovat problém až po krizi v Calais. Ale za tuhle genocidu můžou všichni. Jak Británie, tak další evropské země. Až nás bude soudit historie, budu moci říct, že jsem se na tom (genocidě) nepodílel,“ řekl starosta.

Legální cesta

Orlando chce za každou cenu předejít neštěstím, kdy ve Středozemním moři při pokusu proniknout do Evropy umírají v chatrných bárkách tisíce lidí. Částečným řešením je dle něj možnost legální imigrace do EU: „Mluvil jsem s uprchlíky, někteří z nich zaplatili za cestu 4 tisíce dolarů (zhruba 100 tisíc korun). Za to by si klidně mohli koupit lístek do Hamburku nebo Říma. Ale ne, my je nutíme k této nelegální činnosti… Aby cestovali do Libye a na moři riskovali své životy.“

Bouře na internetu

Zatímco výroky starosty zatím žádný politik oficiálně nekomentoval, na internetu dali uživatelé průchod svému údivu. „Zbláznil se snad? Jestli někde probíhá genocida, tak v Sýrii a Iráku. Rozhodně ne v Evropě,“ napsal uživatel Phantom. Další uživatel John Clements též nesouhlasí se starostou: „Problémem jsou pašeráci lidí, a jestli v něčem EU chybuje, tak v tom, že nevrací lodě zpátky do Afriky.“

aentoni ( 7. srpna 2015 17:57 )

Očividně tomu starostovi tohle horko nesvědčí, měl by si dát na hlavu mokrý hadr, aby nepotil nesmysly.

Zobrazit celou diskusi