Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stovka lidí si prohlížela tábor ve Vyšních Lhotách. Bojí se, že uprchlíci utečou

Autor: Jiří Krušina - 
6. srpna 2015
18:35

Stovka obyvatel Vyšních Lhot dorazila do uprchlického tábora nad centrem obce. Z prohlídky odcházeli rozladění. Místo čtyřmetrového žiletkového plotu mají v areálu staré oplocení s žiletkovým drátem. Místní si myslí, že imigranti budou moci uprchnout.

To oplocení je staré. Stačí pár chlapů, tři deky, které přehodí přes žiletkový drát, a jsou venku. A ti dědové, co je tu mají hlídat, je taky nepochytají,“ řekl naštvaný obyvatel Radim Fučík.

V areálu bude pracovat na 60 lidí, místních maximálně desítka. Okolí zařízení budou hlídat policisté. „Jsem moc ráda, že tu budu pracovat. Budu dělat účetní a s uprchlíky nepřijdu snad ani do styku,“ řekla Terezka (27) z Ostravy.

Šéf uprchlického zařízení Emil Pochylý tvrdí, že mají dostatek zkušeností. „Klienti budou v zařízení bydlet zhruba po pěti lidech. Okna pokojů jsou zabezpečena mříží. Nádvoří odděluje od zbytku areálu vysoký plot, za kterým budou příslušníci cizinecké policie. Od širokého okolí je i celý areál oddělen dalším plotem, který bude střežený,“ sdělil šéf zařízení Pochylý.

Uprchlíci budou mít ve Vyšních Lhotách jasný režim. „Ráno je čeká snídaně, pak dopolední aktivity, oběd, odpolední aktivity, večeře a ve 23 hodin večerka,“ prozradil Pochylý. Mezi aktivity pro uprchlíky bude patřit sport či ruční dílny.

V pátek dorazí prvních 35 imigrantů

Do srdce Beskyd nastěhuje ministerstvo vnitra už v pátek 35 imigrantů, do konce týdne se jejich počet zdvojnásobí. Celkem jich ale dorazí 220. Všichni budou vráceni zpět do zemí, odkud přišli. I proto se obyvatelé Vyšní Lhoty logicky obávají útěků.

Starostka obce s 840 obyvateli Dana Nováková se pomalu ocitá na dně sil. Déle než měsíc řeší pouze uprchlíky. „Proti příchodu uprchlíků bohužel nezmůžeme nic. Nikdo je tady nechce a já všem lidem plně rozumím a zastávám jejich názor. Domy a pozemky jsou tady kvůli zařízení ministerstva téměř neprodejné. Lidé tu nestaví, mladí se po studiích nevrací. Pokud zde bude zařízení fungovat v horizontu desítek let, tak obec téměř vymře,“ konstatovala starostka.

Uprchlíci měli do Lhot přijít koncem září. Ministerstvo ale ze dne na den informovalo starostku, že se nastěhují začátkem srpna. „Slíbený čtyři metry vysoký žiletkový plot zatím nestojí. Mám obavy, že uprchlíci se budou pokoušet o útěk. Logicky, nic jiného jim nezbude. Nám zase nezbude nic jiného než překonat strach a věřit policii,“ dodala Nováková.

Podívejte se do tábora, kde budou imigranti žít:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi