Údaje z jednoho z vesmírných teleskopů prý lehce zneklidňující objev - kolem 4700 asteroidů je podle vědců z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) natolik blízko Zemi, že pro ní mohou znamenat hrozbu.

Není to ale podle ústavu důvod k tomu, abychom se začali připravovat na nějakou apokalypsu. Ani vysílali do vesmíru svou poslední záchranu, Bruce Willise, jako tou bylo ve velkofilmu Armaggedon, kdy se na Zemi řítil obří asteroid. 

"Není to něco, kvůli čemu by lidé měli propadat panice," zdůraznil však astronom Amy Mainzer z laboratoří NASA v Kalifornii. Vědci ale raději dál situaci podrobně sledují.

Podle NASA je potencionálně nebezpečný takový asteroid, který by díky své velikosti přečkal ohromný žár při průletu atmosférou a na povrchu Země by způsobil přinejmenším regionální katastrofu. Takových prý moc není, i když se na druhou stranu zvětšila pravděpodobnost, že zkříží dráhu Země.

Náraz asteroidu o velikosti 40 metrů po průchodu atmosférou Země by přitom podle NASA měl na Zemi účinek jaderné bomby o síle tří megatun. Celou Zemi by vážně poškodil asteroid o velikosti asi 2 km. jenže úder podobného rozsahu se předpokládá jednou, maximálně dvakrát za milion let, dodali vědci.