Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pieta za oběti šíleného vraha: Studenti objali fakultu a zapálili smuteční oheň

Aktualizováno -
4. ledna 2024
15:51
Autor: ČTK, red - 
4. ledna 2024
13:37

Pietní akce, při které studenti symbolicky přenesli oheň z Ovocného trhu od rektorátu UK na náměstí Jana Palacha, se konala ve čtvrtek odpoledne. Objali také filozofickou fakultu, jež se vzpamatovává z masakru, a na náměstí zapálili smuteční oheň. Její student tam 21. prosince zastřelil celkem 14 lidí. Na zahájení pietní akce promluvily rektorka UK Milena Králíčková a děkanka FF UK Eva Lehečková.

Podle reportérky Blesku, která byla na místě, byla už 15 minut před 14:00 účast nadmíru hojná. Především studenti zaplnili celý Ovocný trh až po Železnou ulici. Na konec davu se nedalo dohlédnout. Lidé se zaujetím naslouchali projevům, které zazněly od rektorky Mileny Králíčkové a děkanky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Evy Lehečkové.

„Nebudu mluvit o smutku a zmaru, o tom se na náměstích nedá křičet. Univerzita Karlova je jednotná, všechny fakulty společně s námi hledají cestu, jak obnovit život na naší fakultě. Je to potvrzení jednoty naší univerzity,“ řekla děkanka.

Průvod pod dohledem policie

Ve 14:00 se dav několika stovek účastníků vydal napříč historickým centrem k budově FF UK na náměstí Jana Palacha. I přes velký počet lidí byli všichni prakticky potichu, jen místy byl slyšet šepot. Poklidnou, byť pochmurnou pietní atmosféru občas přeruší pouze dětský křik, poznamenala reportérka Blesku. Účastníků bylo tolik, že na šířku prakticky zaplnili celou Celetnou ulici.

Na pietní průvod dohlíželi policisté, organizovali ho dobrovolníci z řad studentů FF UK. Z Ovocného trhu přenesl průvod lampu se světlem, symbolicky tak odnesl světlo ze svíček, které se shromáždily na pietním místě.

Obejmutí budovy

Před 14:30 se u budovy fakulty dav účastníků rozdělil. To z důvodu, aby budovu mohli všichni symbolicky obejmout. Rektorka a děkanka šly každá z jedné strany, aby se se světlem setkaly před hlavním vchodem budovy.

Video  Pietní průvod za oběti střelby na FF UK z Ovocného trhu na náměstí Jana Palacha (4. leden 2024)  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Následně proběhlo avizované obejmutí budovy. Vzhledem k tomu, že účastníků bylo několik stovek, aby vznikl souvislý řetěz těl, museli účastníci od budovy poodstoupit až do vozovky. Zároveň místy stáli v několika řadách, přičemž z Ovocného trhu ještě ve 14:55 docházeli další a další účastníci. Lidský řetěz těl kolem budovy byl s každou minutou silnější, uvedla reportérka Blesku.

Řidiči hulváti

Atmosféra byla tichá a poklidná. Narušovala ji pouze rušná doprava, jelikož před fakultou se kříží ulice Kaprova, 17. listopadu, po níž jezdí i tramvaje, a Mánesův most. Zatímco řidiči tramvají pietu respektovali, některá automobilová vozidla na účastníky troubila! Řidiči se snažili projet stůj co stůj a často na dav troubili, poznamenala redaktorka Blesku.

Svíčky u vchodu

Vstup do budovy Karolina dosud pokrývají tisíce svíček, na místě jsou také květiny, plyšová zvířátka, vzkazy pro oběti či fotografie. Svíčky by se měly z místa sebrat v pátek dopoledne, zároveň by z nich měla vzniknout trvalá připomínka tragédie na FF UK.

Smuteční oheň na náměstí

V 15:00 rektorka s děkankou a dalšími účastníky průvodu zapálili na památku obětí střelby smuteční oheň přímo na náměstí Jana Palacha. Celý akt doprovázelo zvonění zvonů z pražských kostelů. Trvalo přesně 14 minut - každá minuta za jednu oběť, která zesnula rukou masového vraha.

Symbolicky tak přenesli veškerý žal těch, kteří přišli vzdát úctu obětem před Karolinum, na místo, kde se neskutečná tragédie odehrála. Smuteční místo průvod obestoupil, všichni se přitom drželi za ruce a tiše vyjadřovali svou ztrátu i úctu k zesnulým. Oheň by na náměstí měl hořet celý leden.

Na závěr piety na schodech u Rudolfina vystoupily společně pěvecké sbory. Emotivnímu vystoupení mlčky v zaujetí přihlíželi kolemjdoucí. Mezi písněmi zazněla například skladba Hospodine, pomiluj ny. Mnohým přihlížejícím posluchačům po tvářích tekly slzy. Po vystoupení následoval dojatý a zasloužený aplaus.

Video  Pietní průvod za oběti střelby na FF UK z Ovocného trhu na náměstí Jana Palacha. Na závěr piety vystoupily společně pěvecké sbory (4. leden 2024).  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...