Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ČT zvýší rozpočet na 7,9 miliardy: Pořád to nestačí na tvorbu jako před lety, říká Souček

Autor: ČTK, Mii - 
15. prosince 2023
13:02

Česká televize v příštím roce meziročně navýší své výnosy a náklady o 566 milionů Kč na 7,952 miliardy korun. Ve vyrovnaném rozpočtu chce využít zhruba jednu miliardu korun z rezerv z minulých let. Rozpočet ve středu schválila Rada ČT. Podle generálního ředitele Jana Součka půjdou peníze navíc zejména na mzdy a ceny, které rostly kvůli inflaci.

„ČT má schválený rozpočet pro rok 2024 ve výši 7,9 miliardy korun. To je o půl miliardy více než v minulém roce. Nominální navýšení rozpočtu pokryje růst mezd a cen, které hnala nahoru inflace,“ uvedl Souček ve vyjádření. „Schválený rozpočet ale stále neumožní výrobu v objemech realizovaných před pěti nebo šesti lety. Díky úsporným opatřením a využití rezerv však nedojde v roce 2024 k výraznému omezení veřejné služby,“ dodal Souček.

Veřejnoprávní televize rozpočet navýšila s výhledem na zvýšení televizního poplatku od roku 2025 ze 135 na 160 korun měsíčně, jak s tím počítá připravovaná novela ministerstva kultury. Její schválení očekává Souček do konce září příštího roku.

Rezervy na účtech ČT vznikly z hospodaření v minulých letech a televize z nich postupně čerpá. Pro příští rok také rada rozhodla o snížení minimálního zůstatku na účtech ČT ze 700 na 550 milionů korun. Čerpání z rezerv má podle finančního ředitele Davida Břinčila televizi v příštím roce umožnit nesnižovat výrobní výkon a nepropouštět zaměstnance, které by pak musela složitě v dalším roce po zvýšení příjmů z poplatku nabírat.

Ježek: Pokud poslanci vyšší poplatek neschválí, hrozí propad

Místopředseda rady Vlastimil Ježek nicméně upozornil, že pokud poslanci zvýšení poplatku neschválí, hrozí televizi v roce 2025 výrazný propad finančních prostředků, který už nebude možné sanovat z finanční rezervy. Televize by se měla i na tento scénář připravit návrhem úsporných opatření.

Nominální zvýšení objemu peněz v rozpočtu je podle Břinčila určeno na mzdové náklady a vyšší výrobní úkol, zejména ve sportu, kde televizi čeká pokrývání významných akcí, jako jsou olympijské hry nebo mistrovství Evropy ve fotbale.

Hlavní část příjmů České televize tvoří televizní poplatek, zhruba jednu miliardu Kč pak společnost získá z podnikatelské činnosti.

Zajímá vás, jak se tvoří pořady ČT? Už zítra sledujte na Blesk.cz pořad Hráči, jehož hostem bude šéf programu české televize Milan Fridrich

bullshit ( 10. března 2024 12:37 )

To je rána a stejně budou mít stále málo i přes porušování zákona o reklamě v ČT pod pláštíkem sponzoringu. Napřed to byl balónek jednoho kousku a salámovou metodou jich tam teď prdnou klidně pět. Viděl jsem to u známého, nemám bednu a tak mne to zatím moc netrápí. Dávno již ČT není nezávislá, měla by být placena jako ostatní TV.

amerlock ( 16. prosince 2023 17:31 )

Mohl by nějaký učenec vysvětlit pojem - veřejnoprávní televize?
To jakože ostatní televize nejsou právní nebo veřejné?
V čem je obsah veřejnoprávní TV jiný než těch ostatních? Fotbal je na ČT stejný jak na Nově nebo Primě, filmy jak by smet akorát ty soukromé dávají vc amerických škvárů a ČT zase víc domácích sra.ek.
Proč musí ČT udržovat programy CT -art, ČT sport atd?
A že budou vysílat reklamu jako soukromé TV? A co? Normální konzument už si zvykl a zvykne si na to i u ČT. Jo ono už by asi šlo těžko sehnat inzerenty, kteří by byli ochotni platit nesmyslné ceny za reklamu a toho se pán ředitel určitě obává a 8 mld Kč tady z reklamy nevymlátí.
Je mnoho lidí, kteří se na ČT nedívají z principu nebo i proto, že jim nevyhovuje a za to nutit zákonem lidi platit koncesionářský poplatek je zvěrstvo a pokud by se našla silná skupina lidi, kteří zaplatí právní služby, tak jsem přesvědčený, že by to politici neustáli a zrušili by platby stejně jak je tomu jinde.

Jirik-ta ( 16. prosince 2023 00:15 )

Jirik-ta ( 16. prosince 2023 00:15 )

1pravda1 ( 15. prosince 2023 14:38 )

Tomu molochu peníze ubrat - na co to je, když hlavní duel mezi Fialou a Babišem bude na televizi NOVA! v neděli, - protože čt má pověst antibabiš a pořad moravce zvlášť... nejdřív by měl z čt udělat opravdu nezaujatou veřejnoprávní instituci, kde nevíme, komu moderátor fandí... což je základní předpoklad veřejně placené instituce

Zobrazit celou diskusi