Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Změny DPH u potravin: Supermarkety se vytasily s akcemi, expert v tom vidí jen marketing

Autor: ČTK - 
14. prosince 2023
18:24

Některé obchodní řetězce již nyní reagují na plánované změny v DPH na potraviny akcemi, které do cen promítají snížení sazby z 15 na 12 procent, které bude od ledna. Podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka zprávy o zlevnění určitého zboží jsou hlavně dílem marketérů firem a nejde o závazek, který by znamenal dlouhodobé zlevnění. Po několika týdnech mohou opět ceny růst, navíc sleva se má týkat jen určitého množství produktů, takže jiné naopak mohou zdražit, sdělil ČTK.

„Z posledního prohlášení řetězců cítím, že jsou pod tlakem. Na jedné straně se očekává zlevnění po poklesu DPH, snížení cen v obchodech, na stranu druhou však dodavatelům i obchodníkům objektivně rostou náklady, které chtěli promítnout od ledna do cen. Po posledním koordinovaném prohlášení řetězců se vzedmula vlna kritiky, kterou je nyní třeba uhasit,“ uvedl Tyleček.

Minulý týden oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání se zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), že od ledna by měly potraviny zdražit. Prezident svazu Tomáš Prouza poté uvedl, že důvodem je zvyšování cen dodavatelů. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová dnes řekla, že členové komory sice jako každý rok rozesílají nové ceníky, ale nemohou řetězcům oznámit, že zdraží s tím, že obchodníci to bez výhrad přijmou. „Pokud je pustí do nějakého zdražení, tak to budou jednotky procent,“ uvedla. Jednání dodavatelů s obchodníky jsou podle ní velmi tvrdá. „Máme i signály o tom, že řada řetězců trvá na zlevnění,“ doplnila.

Co plánují supermarkety

Řetězec Penny Market koncem listopadu oznámil, že do cen vybraných produktů promítne snížení DPH již od 1. prosince. Sleva se odečítá u pokladny držitelům zákaznické karty, kteří předloží kupon z letáku, aplikace nebo dalších médií. „Jsme rádi, že nás ostatní řetězce následují. K cenám po 1. lednu 2024, kdy dojde k úpravě cen všech produktů dle platných sazeb, pak můžeme našim zákazníkům slíbit, že i přes nejrůznější informace o zdražování v průběhu ledna neplánujeme zvyšování cen potravin, a to ani v souvislosti se zdražováním energií nebo na základě rostoucích dodavatelských cen,“ sdělil dnes ČTK mluvčí společnosti Tomáš Kubík.

Tesco minulý týden oznámilo, že od tohoto týdne u stovky potravin snižuje ceny tak, aby odpovídaly poklesu sazby DPH. „Po Novém roce budeme v této aktivitě pokračovat a chceme našim zákazníkům nižší sazbu DPH promítnout do cen dalších výrobků,“ uvedl produktový ředitel společnosti pro ČR Pavol Halász. Lidl dnes v tiskové zprávě uvedl, že do cen více než 1000 produktů promítne snížení DPH dvojnásobně a ceny budou od ledna na úrovni, jako kdyby sazba daně klesla o šest procent.

Pokus o důraz síly

Podle analytika Capitalinked Radima Dohnala jsou všechna prohlášení ohledně cen potravin hlavně pokusem o důkaz síly. „Vypadá to, že stát tentokrát vyhrál či vyhraje. Řetězce cítí silnou mediální ofenzivu proti nim, uvědomují si, jak dopadly v Maďarsku. Tak horký brambor negativní publicity raději přehrály na výrobce potravin,“ uvedl. Řetězcům se podle něj vyplatí podpořit klesající poptávku domácností cenou. „Výsledkem takové iniciativy může být to, že podíl nákupů ve slevách v ČR po nějaké době klesne, tedy lidé začnou méně sledovat akce. A po nějaké době, až se spotřebitelská poptávka napraví, svoje marže zvýšit,“ doplnil.

Stát by podle něj měl místo současného tlaku uvolnit podmínky pro obchod, a lákat tak nové řetězce. Zmínil například dobu povolování staveb nebo uvolnění pravidel pro zahraniční zaměstnance. Usnadnit vstup nových hráčů na trh by měl stát i podle Tylečka.

Video  Fiala pro Blesk o videu s nutellou: Nepovedlo se... A ani ji sám nejím.  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 15. prosince 2023 07:48 )

Kdo jste hlasoval pro vstup do EU, hlasoval jste pro drahe potraviny. Byli jsme sobestacni, z nařízení unie jsme museli zrušit chovy krav, prasat, neosazet plochy poli, aby sem mohly západní státy dovážet jejich dotované potraviny. Sami jste to chtěli, nikdy nic není promysleno. Uplne stejne živelny, tragicky a nedomysleny je nápad zvolit si znovu slovenskeho grazla.

diskutujici ( 15. prosince 2023 07:14 )

Jo slevy. Zubní pasta normálně 100 gramů, v akci je zlevněná.
Ale jestlipak si taky někdo všimne, že má jenom 75 gramů? To se to pak dělají akce. Že Alberte?

Lomikel ( 15. prosince 2023 06:46 )

a za tu špínu a myší exkrementy dostanete v hypermarketu slevu.
A to se vyplatí... 😁

beda88 ( 15. prosince 2023 01:09 )

nuuuu, z článku vidím, že máme nejvíc presidentů na světě. 👎

Vanility ( 14. prosince 2023 20:22 )

Nechci slevu zadarmo ... Takže např. v Penny je potřeba jejich karta, ale to nestačí, musím ještě někde sehnat leták a předložit jakýsi kupón. A jinak dobrý...? 😡

Zobrazit celou diskusi