Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sněhová kalamita v Česku! A přijdou mrazy, bude až -16 stupňů. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
3. prosince 2023
20:24
Autor: ČTK, Darina Jíchová, red, Dagmar Honsová, VaB - 
2. prosince 2023
08:30

Česko zasypal sníh a kromě malebně vypadajících zasněžených střech s sebou přinesl obrovské problémy pro silničáře a řidiče. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se přesouvala tlaková níže Ciro k východu a od jihozápadu do střední Evropy ve studeném vzduchu postupovala tlaková výše. Meteorologové na sobotu kvůli pokračujícímu sněžení vyhlásili nejvyšší výstrahu, na neděli dopoledne byl pak vyhlášen druhý nejvyšší stupeň. Lavinové nebezpečí v Krkonoších po dalším sněžení v neděli stouplo z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. První lavinový stupeň platil od neděle 26. listopadu. Meteorologové v neděli odpoledne zrušili výstrahu před sněžením a závějemi, nově varují před mrazem. Zasáhne celé Česko v noci na pondělí, bude až minus 16 stupňů.

  • Tlaková níže Ciro přinesla na území Česka nejvíce prosincového sněhu do nížin za nejméně posledních 60 let.
  • Na silnicích v Pardubickém kraji zůstával v neděli na silnicích rozbředlý sníh. Na Orlickoústecku, Chrudimsku a Svitavsku si řidiči museli dát pozor na silným větrem tvořené sněhové jazyky a místy i závěje.
  • V Olomouckém kraji nad nedělním ránem přestalo sněžit, silnice v regionu jsou až na výjimky s opatrností průjezdné. 
  • Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji byly v neděli se zvýšenou opatrností sjízdné. Zavřeny byly pouze úseky, které v zimě cestáři neudržují a je možné je objet. 
  • Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k nedělním 18:00 kalamitní stav v Jihočeském kraji, řekl ČTK. Stav platil od sobotního rána kvůli sněhu. Silnice jsou sjízdné, dodávky proudu i tepla obnovené. Za největší problém teď označil odklízení sněhu. Kalamitní stav vyhlásil Kuba v sobotu ráno.

Počasí sledujte na radaru Blesku

Sněhová kalamita v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:20
3. 12. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online zpravodajství k extrémnímu sněžení v Česku. Tímto přenos končí, počasí dál monitorujeme na Blesk.cz.

19:17
3. 12. 2023
!

V Jihočeském kraji hasičům postupně klesají počty výjezdů. Od rána je to přes 32 spadlých stromů, čtyřikrát pomáhali vyprostit vozidla z příkopů. „Včera touhle dobou to bylo ke 300 zásahů," uvedli. 

18:35
3. 12. 2023

Dálnice D1 je dnes na Vysočině plně průjezdná. Kamiony v kraji měly ráno problémy na některých silnicích nižších tříd, místy se tvořily sněhové jazyky. Silničáři uklízeli silnice celou noc se 109 sypači, na Třebíčsku byly přes noc až metrové závěje. V kraji eviduje policie za dnešek devět nehod, z toho dvě na D1, provoz ale výrazně neomezily.

17:49
3. 12. 2023
!

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolá k 18:00 kalamitní stav v Jihočeském kraji, řekl ČTK. Stav platil od sobotního rána kvůli sněhu. Silnice jsou sjízdné, dodávky proudu i tepla obnovené. Za největší problém teď označil odklízení sněhu. Kalamitní stav vyhlásil Kuba v sobotu ráno.

„Naši silničáři dělají maximum pro to, aby stihli vyčistit co největší úsek komunikací před očekávanými nočními mrazy. Předpověď na noc a pondělí je až minus 14 stupňů Celsia, což bude odklízení komplikovat," uvedl hejtman. Zároveň požádal obyvatele, aby byli opatrní kvůli sněhu a rampouchům padajícím ze střech.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS)
17:06
3. 12. 2023

Několik tisíc lyžařů přijelo o víkendu do Krkonoš v Královéhradeckém kraji na první lyžování nadcházející zimní sezony. Na kvalitně upravených sjezdovkách ve střediscích Špindlerův Mlýn, Černá hora a Malá Úpa měli až přes jeden metr přírodního a technického sněhu, zjistila dnes ČTK u provozovatelů areálů. Horská služba dnes v Krkonoších zvýšila lavinové nebezpečí na druhý stupeň z pětibodové škály.

16:35
3. 12. 2023

Českobudějovická teplárna obnovila dodávky tepla pro všechna sídliště ve městě, uvedla dnes před 15:45 na faceboku. Desítky tisíc lidí v Budějovicích byly půl dne bez tepla a teplé vody. Firma EG.D obnovila všude v kraji dodávky proudu, ráno bylo kvůli sněhové kalamitě na jihu Čech 2400 odběrných míst bez proudu. Všem zákazníkům už elektřina funguje, řekl ČTK před 16:00 mluvčí energetické společnosti E.ON Lubomír Budný. V sobotu bylo kvůli kalamitě v kraji bez proudu kolem 10.000 odběrných míst.

15:49
3. 12. 2023

Pořádné drama se odehrálo odpoledne v Jevanech u Prahy - dva běžkaři, kteří si zkracovali cestu přes tamní rybník, se propadli pod led. Naštěstí vše dobře dopadlo - na místo letěl vrtulník, s jehož pomocí se je podařilo zachránit. S podchlazením skončili v nemocnici. Záchranáři odváželi také jednoho hasiče, který je zachraňoval, na kontrolu.

Video  
Video se připravuje ...
Běžkaři se v Jevanech propadli pod led. (
14:34
3. 12. 2023

Pražští hasiči od páteční půlnoci vyjížděli už k desítkám případů. „V souvislosti s intenzivním sněžením jsme od páteční půlnoci zasahovali u více než 70 událostí, zejména padlé stromy na komunikaci a odstraňování rampouchů,“ uvedl jejich mluvčí Vojtěch Sosna.

Hasiči o prvním prosincovém víkendu zasahovali u více než 70 událostí. (2023) Hasiči o prvním prosincovém víkendu zasahovali u více než 70 událostí. (2023)
13:46
3. 12. 2023

Mrtvého muže našli ležet ve sněhu kousek od nástupiště na nádraží v pražských Holešovicích. Na sobě měl jen triko a džíny, jeho bunda ležela opodál. Podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka zemřel dle prvotních informací bez cizího zavinění. Je možné, že doplatil na nízké teploty - v Praze jsou momentálně -3 stupně Celsia, noční teploty klesaly až k -10.

Nález mrtvého muže na nádraží v Holešovicích (3. prosince 2023) Nález mrtvého muže na nádraží v Holešovicích (3. prosince 2023)
12:52
3. 12. 2023

Pražští hasiči mají plné ruce práce. V Lupáčově ulici museli odstranit zlomenou větev stromu, která se prolomila vlivem těžkého sněhu. Spadlý strom odstraňovali také v ulici Pod Štěpem.

12:49
3. 12. 2023

Pražský hrad je ode dneška opět otevřený pro návštěvníky, sdělila na webu jeho správa. O uzavření hradního areálu kvůli sněhové kalamitě informovala v sobotu odpoledne. „Areál Pražského hradu je od dnešního dne znovu otevřen pro běžný návštěvnický provoz. Aktuální informace o návštěvnickém provozu areálu Pražského hradu sledujte na www.hrad.cz,“ uvedl dnes dopoledne odbor hradní komunikace.

Zimní počasí v Praze. (26. listopadu 2023) Zimní počasí v Praze. (26. listopadu 2023)
11:58
3. 12. 2023

Když se situace se sněhem nezhorší, jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes odpoledne nebo večer odvolá kalamitní stav v kraji, uvedl před 11:00 na facebooku. Za největší problém teď označil odklízení sněhu. Na jihočeských silnicích je dnes pouze tenká vrstva sněhu.

Silničáři jezdili v noci s veškerou technikou. Proti sobotní kalamitě je situace klidná. Kalamitní stav na jihu Čech vyhlásil Kuba v sobotu ráno. Situace se zklidnila poté, co přestalo sněžit, řekl ČTK.

11:50
3. 12. 2023

Český řidič ztratil v obci Annaberg nedaleko rakouského Salcburku ve sněhu orientaci a netrefil na most. Skončil i s vozem v potoce, informovala dnes agentura APA. Záhy se ukázalo, že 40letý muž byl pod vlivem alkoholu.

11:27
3. 12. 2023
!

Výstraha meteorologů před sněžením, sněhovými jazyky a závějemi, platná původně do dnešního odpoledne, byla zrušena. Nově ale platí výstraha před silným mrazem. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mráz zasáhne zřejmě celé Česko v noci na pondělí, může být až minus 16 stupňů Celsia. Od pondělního odpoledne pak opět platí výstraha před sněhovými jazyky a závějemi.

„Sněžení na severovýchodě území již ustává, proto rušíme zbytek platnosti předešlé výstrahy. Zároveň na našem území slábne vítr, proto rušíme i zbytek výstrahy na tvorbu sněhových jazyků a závějí, která platila do nedělního odpoledne,“ oznámili pracovníci ústavu. Silné sněžení působilo v sobotu problémy v celém Česku, velké potíže v dopravě či dodávkách proudu byly hlavně na jihu Čech. Dnes dopoledne sněžilo ještě například v Moravskoslezském kraji.

11:04
3. 12. 2023

Noc hasičů ze středních Čech byla ve znamení popadaných stromů. „Od 19 hodin do 7 hodin dnes ráno jsme zaznamenali celkem 73 událostí. Dopravní nehodu jsme řešili čtyřikrát a čtyřikrát jsme pomáhali řešit nebezpečné situace jako např. uvízlé automobily,“ napsali. 

10:45
3. 12. 2023
!

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po dalším sněžení dnes stouplo z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. První lavinový stupeň platil od neděle 26. listopadu. Za poslední den napadlo asi deset centimetrů sněhu, na hřebenech Krkonoš je nyní 50 až 80 centimetrů sněhu, uvedla Horská služba Krkonoše. Na polské straně Krkonoš platí druhý stupeň lavinového nebezpečí od soboty.

10:27
3. 12. 2023

V Karlovarském kraji začalo dnes dopoledne znovu sněžit. Vrstva sněhu zůstává při teplotách pod nulou ležet na některých silnicích včetně hlavních tahů. Silnice byly ale po sobotním intenzivním sněžení ošetřené. Přesto mohou na sněhu klouzat, upozorňují silničáři.

Například na dálnici D6 v okolí Kynšperka nad Ohří je na vozovce vrstva sněhu s vyjetými kolejemi v jednom pruhu. Zasněžené jsou místy i vedlejší silnice, zejména ve vyšších polohách. Silnice I/6 na Prahu je ale většinou mokrá po chemickém ošetření a jen na otevřených úsecích, například u Bochova se na vozovce místy tvoří sněhové jazyky.

9:33
3. 12. 2023

Kvůli počasí vlaky dnes ráno v Česku nejezdily na devíti úsecích, většinou ještě kvůli následkům sobotního sněžení. Část spojů byla omezena kvůli kalamitám v zahraničí. Vyplývá to z informací na webu Českých drah (ČD). Omezení vzniklá v Česku se týkala především Jihočeského kraje, kde byly v sobotu kvůli silnému sněžení největší problémy.

Z devíti omezení kvůli počasí uvedených na webu drah k 08:00 připadala čtyři na přeshraniční dopravu, ve které způsobily problémy sněhové kalamity v Německu, Rakousku a na Slovensku. Jedno další omezení nahlášené dnes ráno se týká zrušení zvláštních jízd spolku Vltavotýnská lokálka na trati Strakonice – České Budějovice. Jízdu spolek přesunul po sobotním sněžení na příští sobotu 9. prosince.

9:01
3. 12. 2023

Silnice v Moravskoslezském kraji zůstávají nadále sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Sníh, kterého od pátečního odpoledne napadlo i v nižších polohách okolo 30 centimetrů, uzavřel pro nákladní vozy už v sobotu večer silnici mezi Opavou a Fulnekem. Omezení trvá i dnes, tvoří se tam sněhové jazyky. S odklízením sněhu v regionu pomáhá i několik vozidel hasičů, kteří na cisterny nasadili pluhy. ČTK to dnes ráno řekli mluvčí moravskoslezské policie a hasičů Pavla Jiroušková a Kamila Langerová.

Od pátku je pro nákladní automobily s hmotností nad 12 tun uzavřený zhruba dvacetikilometrový úsek silnice 1/56 z Ostravice přes Bílou na Horní Bečvu ve Zlínském kraji. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. V minulých letech uzavírka platila jen v době, kdy napadlo více sněhu. Letos Moravskoslezský kraj rozhodl o plošném uzavření v době od 1. prosince do konce března.

8:48
3. 12. 2023

Na chemicky ošetřovaných silnicích v Královéhradeckém kraji dnes ráno zůstával rozbředlý sníh. Na nesolených silnicích v Krkonoších leží ujetá vrstva sněhu o síle do 15 centimetrů, která je místy zledovatělá. Na Rychnovsku, Náchodsku a v Krkonoších si řidiči dnes musejí dát pozor na sněhové jazyky a místy i závěje. Na dálnici D11 byly dnes ráno zbytky rozbředlého sněhu, uvedli silničáři.

8:29
3. 12. 2023

Mezinárodní letiště v bavorském Mnichově dnes v 6:00 SEČ obnovilo provoz. Nadále však budou trvat omezení, například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i dnes. Nadále mimo provoz zůstává hlavní mnichovské vlakové nádraží, podle mluvčí státního provozovatele Deutsche Bahn (DB) nejméně do dnešních 10:00 SEČ. Cestující musí s rozsáhlými omezeními počítat až do pondělí, upozornila dnes ráno mluvčí.

Kvůli prudkému vpádu zimy do Bavorska byl provoz mnichovského letiště pozastaven v sobotu. Dopad to mělo i na odlety a přílety na dalších letištích, včetně pražského. I dnešní spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou podle webu pražského letiště zrušené, což platí i o pondělním letu Praha–Mnichov, plánovaném původně na 7:05 SEČ. Některé lety směřující do Mnichova převzala letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a Norimberku.

Letiště v Mnichově bylo několik hodin kompletně uzavřeno. Nádraží v Mnichově.
7:50
3. 12. 2023

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes se zvýšenou opatrností sjízdné. Zavřeny jsou pouze úseky, které v zimě cestáři neudržují a je možné je objet. Stále uzavřená je cesta u Holan na Českolipsku, kde brání v provozu spadlý strom. Další strom spadl u Cvikova na Novoborsku. Na horách leží na silnicích ujetá vrstva sněhu, v nížinách je sníh rozbředlý nebo jsou komunikace mokré po chemickém ošetření. Vyplývá to z informací policie a silničářů.

7:28
3. 12. 2023

D1 na Vysočině je plně průjezdná. Kamiony v kraji mají problémy na některých silnicích nižších tříd, uvedla policie. Někde se tvoří sněhové jazyky.

7:14
3. 12. 2023

Dobrý den, vážení čtenáři. Na jihočeských silnicích je dnes ráno pouze tenká vrstva sněhu. Silničáři jezdili v noci s veškerou technikou. Proti sobotní kalamitě je situace klidná, řekl po 07:00 ČTK dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista. Na východě kraje se mohou přes den tvořit sněhové jazyky. Sněžit by mělo v kraji dnes jen ojediněle.

23:30
2. 12. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste sledovali sněhovou kalamitu v Česku s Blesk.cz. Ve zpravodajství ohledně počasí budeme pokračovat opět zítra ráno. Přejeme vám dobrou noc!

mildred ( 3. prosince 2023 21:11 )

Krása, bílé čisto, mrazík, nádhera,....miluji zimu,.

Eva Komárková ( 3. prosince 2023 21:05 )

Už aby bylo jaro !

Jan Kocián ( 3. prosince 2023 18:26 )

Martin Kuba se chtěl zviditelnit, proto vyhlásil kalamitní stav. Účel zviditelnění to splnilo, a tak v klidu kalamitu odvolal.

padrino ( 3. prosince 2023 17:49 )

http­s://ww­w.pr­ahain­.cz/zi­vot-ve-meste/video-mezinarodni-maler-na-staromaku-devet-lidi-skoncilo-v-nemocnici-15933.html

😁

Annika ( 3. prosince 2023 16:04 )

Hlavne ze mame ruskej plyn

Zobrazit celou diskusi