Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zátah NCOZ: 19 obviněných z manipulace se zakázkami. Potíže má i exprimátor Pardubic z ANO?

Aktualizováno -
21. listopadu 2023
19:44
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2023
10:32

Vojenská policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovaly na několika místech v ČR, například v Pardubicích. Informovali o tom mluvčí Vojenské policie Barbora Bitalová a NCOZ Jaroslav Ibehej, podle kterého se vyšetřování jeho útvaru netýká ministerstva obrany ani armády. Policie nakonec obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a jím zřizované společnosti.  Server Neovlivní.cz uvedl, že se NCOZ zaměřila na někdejšího pardubického primátora Martina Charváta (ANO).

Policie podezřívá obviněné z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Ibehej už dříve informoval, že NCOZ úkony trestního řízení prováděla souběžně s Vojenskou policií. Zasahovaly na několika místech v ČR, například v Pardubicích.

Druhý případ řeší Vojenská policie

Zadržení se týká zaměstnanců příspěvkové organizace ministerstva obrany (MO) a civilních osob, podnikajících ve stavebnictví, sdělila ČTK Bitalová. „Tyto osoby jsou podezřelé z páchání zločinů a přečinů zejména hospodářského charakteru, v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek, podplácením, přijímáním úplatku či neplněním povinností při správě cizího majetku, s nímž je příslušné hospodařit MO,“ uvedla mluvčí. Společně se zadržením podezřelých jsou podle ní prováděny domovní prohlídky ve čtyřech krajích.

Aleš Veselý z pardubického zastupitelství serveru iROZHLAS.cz napsal, že zastupitelství dozoruje jak zásah NCOZ, tak zásah Vojenské policie v Pardubicích. „Jedná se o dvě různá trestní řízení,“ doplnil Veselý.

To, že policie zasahuje v několika budovách pardubického městského úřadu, ČTK potvrdil tajemník magistrátu Michal Zitko. Bližší informace nechtěl uvést, protože je vázán mlčenlivostí a nechce mařit vyšetřování. Podle zpravodajky ČTK policie ráno zapečetila kanceláře primátora a dvou náměstků a dveře hlídali policisté v civilu. Zaměstnanci a politici se zatím přesunuli do místnosti rady. Podle Zitka byly kanceláře v 15:00 stále zapečetěné, další skupina policistů zasahovala v další budově magistrátu za Východočeským divadlem, kde sídlí odbor majetku a investic.

Současný pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO) je s náměstkem Jakubem Rychteckým (Žijeme Pardubice/SOCDEM) na služební cestě v zahraničí a nemají o zásahu bližší informace.

Někteří opoziční politici už vyzvali zastupitele hnutí ANO, jichž se policejní akce týká, aby odstoupili. „Informace z médií k dnešnímu policejnímu zásahu na magistrátu města Pardubic jsou velmi závažné a pravděpodobně ukazují na korupci politiků ANO při zadávání veřejných zakázek. Politiků ANO, kteří dosud sedí v radě města a řídí městské firmy. Vyzýváme proto všechny osoby dotčené dnešním zásahem policejních složek, aby neprodleně odstoupily z veřejných funkcí,“ uvedl za zastupitelský klub TOP 09 Ondřej Müller.

Podle České televize (ČT) se vyšetřovatelé vedle Charváta zajímají o Helenu Dvořáčkovou (SPD), byla v minulosti primátorovou náměstkyní za ANO, lidi z Rozvojového fondu Pardubice a o současné vedení Pardubic. Vedle prohlídky radnice se policisté podle ČT soustředili na kanceláře stavební firmy Porr v Hradci Králové a Praze. Mají podezření, že se konkrétní lidé z pardubické radnice spolu s některými podnikateli a firmami podíleli jako organizovaná skupina na organizování a manipulování veřejných zakázek. Mluvčí Porru Jana Mašínová ČTK potvrdila, že se policejní zásah týkal i kanceláří firmy. „Bohužel k tomu v tuto chvíli nemáme k dispozici žádné bližší informaci,“ řekla.

„Trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovanosti,“ citovala z policejního dokumentu ČT. Ze zakázek, které byly podle kriminalistů zmanipulované, ČT zmínila zakázky na stavbu parkovacího domu nebo opravu fotbalového stadionu.

Charvát stál v čele Pardubic v letech 2014 až 2022, nyní je členem městské rady a zastupitelstva Pardubic. Zpravodaj ČTK ho zkoušel kontaktovat, radní ale telefon nebere.

Pardubické zastupitelstvo má 39 členů. Koalici tvoří hnutí ANO, které vyhrálo loňské komunální volby, spolu s Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice, má 20 hlasů.

bobbo ( 21. listopadu 2023 12:28 )

Zas na objednávku od toho haj.la?!!!!!

doktormediciny ( 21. listopadu 2023 11:17 )

Z celeho clanku jsem nepochopil co meli jako udelat...

Zobrazit celou diskusi