Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Antibiotik v tabletách bude dost, uklidňuje ministerstvo. Problém je se sirupy pro malé děti

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2023
13:24

Dodávky antibiotik v tabletách podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka převýší v příštích měsících v České republice spotřebu. Po dnešním jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků na ministerstvu zdravotnictví Dvořáček novinářům řekl, že jen lokálně by mohly chybět přípravky ve formě sirupu, které používají malé děti.

S výpadky dodávek antibiotik se ČR i další státy potýkají opakovaně od konce loňského roku. „Podařilo se nám zajistit dodavatele, který vykrývá dodávky původních dodavatelů, na které jsme byli léta zvyklí. Co se týče listopadu, prosince, ledna, dostaneme dodávku, která by měla vystačit na celý rok,“ uvedl Dvořáček. Penicilinových antibiotik bude mít ČR k dispozici 100.000 balení měsíčně, proto u tabletových léků neočekává náměstek jakékoliv problémy.

Dodávky sirupů nyní zajišťují úřady z jiných trhů, připomněl náměstek dodávky ze Švédska a Španělska. „Původní dodavatel by měl obnovit dodávky v polovině prosince. Pak by měla být situace stabilní. Teď budou muset bohužel lékárníci pracovat s přebalenými sirupy, které pochází z jiných trhů, ale jsou registrované v Evropě,“ řekl Dvořáček.

Důvodem výpadku je to, že závod v Rakousku není schopný vyrábět ve třísměnných provozech jako v minulosti, uvedl Dvořáček. Některé tablety se nicméně dodávají s dělicí čárou, takže je lze využít pro dětské pacienty schopné je polykat. „Doufáme, že se nám tím částečně podaří vykrýt to, co by mohlo chybět v oblasti sirupů,“ řekl.

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Kateřina Podrazilová novinářům řekla, že úkol jejího úřadu spočívá nyní hlavně v komunikaci s výrobci, dodavateli a distributory. „Podle informací, které máme k dispozici, neočekáváme v tuto chvíli plošný výpadek. Někde budou dodávky velmi těsné, lokální nedostupnost v konkrétní lékárně vyloučit nemůžeme,“ doplnila.

Menší přehled než u antibiotik má stát u přípravků proti bolesti či zvýšené teplotě, které se prodávají bez receptu. „Nicméně pokud se podíváme na dodávky, můžeme s klidem říct, že situace by měla být stabilní nejen do konce roku, ale po celou sezonu respiračních onemocnění,“ konstatoval Dvořáček.

krapotkin ( 10. listopadu 2023 08:11 )

To už slibuje od loňska a nejsou to jen antibiotika, co ministerký šašek neopatřil.

Donna ( 9. listopadu 2023 14:43 )

Škoda, že už se netočí "Vtip za stovku"... 🤣

Zobrazit celou diskusi