Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko má za sebou úspěšnou turistickou sezónu: Návštěvnost překonala předcovidová léta

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2023
10:19

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,9 milionu lidí, o 7,9 procenta víc než před rokem. Přibylo zahraničních i domácích hostů. Noclehů bylo 21,4 milionu, meziročně o pět procent víc. Výsledky hlavní turistické sezony poprvé překonaly předcovidový rok 2019. Na webu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Pandemie covidu-19 a opatření proti šíření nákazy zejména v letech 2020 a 2021 výrazně omezovaly cestovní ruch.

„Celková návštěvnost v letní sezoně poprvé překonala výsledky z předcovidového roku 2019,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Roman Mikula. Počet příjezdů byl proti roku 2019 vyšší o 4,3 procenta, počet přenocování překonal rok 2019 o 2,4 procenta. „Letošní počty ubytovaných Čechů byly bezmála o 15 procent vyšší než před čtyřmi roky, stále ale chybí asi desetina zahraničních hostů,“ dodal Mikula.

Ubytovaných z ciziny od července do září proti loňsku přibylo o víc než pětinu na tři miliony, domácích hostů přijelo víc než 4,8 milionu, tedy zhruba o procento víc než před rokem. Počet noclehů se zvýšil u zahraničních hostů téměř o 19 procent zhruba na 7,4 milionu nocí, přenocování lidí z Česka ale meziročně ubylo o procento na 14 milionů.

Češi se vraceli do kempů v září

Návštěvnost hotelů se v hlavní sezoně meziročně zvýšila o 10,9 procenta a penzionů o 6,1 procenta. Provozovatelé kempů hlásili horší sezonu než před rokem z hlediska domácích turistů, kteří tvoří 85 procent jejich klientely. Čechů v kempech ubylo o 3,4 procenta a počet jejich přenocování klesl o 7,3 procenta. „Do kladných čísel se kempy dostaly až v září, které bylo letos teplotně nadprůměrné,“ upozornil ČSÚ. Návštěvnost kempů tak nakonec meziročně vzrostla zhruba o procento.

Počet ubytovaných vzrostl ve všech krajích České republiky, především díky zahraniční klientele. Domácích hostů v některých krajích meziročně ubylo a také jejich počty přenocování se meziročně snížily. Mírný pokles návštěvnosti domácí klientely se týkal takřka poloviny krajů, uvedli statistici.

Zahraničních hostů bylo ve třetím čtvrtletí nejvíc z Německa, stále tvořili více než pětinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních. Proti loňsku se počet příjezdů Němců zvýšil o 19,2 procenta na 690.000. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili s 286.000 ubytovanými Poláci, meziročně to bylo o 16,5 procenta víc. Třetích Slováků přibylo o 8,4 procenta na 282.000 hostů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi