Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Firmy Agrofertu nechtějí doplácet daň za reklamu na Čapím hnízdě. Podaly žalobu

Autor: ČTK - 
2. října 2023
14:43

Společnosti Preol, Precheza a Primagra z holdingu Agrofert podaly žalobu proti doměřené dani za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo. Odvolací finanční ředitelství po trojici firem požaduje dohromady přes milion korun. Žalobou se budou zabývat krajské soudy v Ústí nad Labem, Praze a Olomouci, uvedl web Seznam Zprávy. Farma Čapí hnízdo na počátku patřila do koncernu Agrofert, pak z něj byla vyvedena. V současnosti jsou konferenční centrum i Agrofert součástí svěřenských fondů bývalého premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Podání žalob potvrdila mluvčí Odvolacího finančního ředitelství Veronika Mertová. „Tři dceřiné společnosti spadající do koncernu Agrofert podaly žaloby proti rozhodnutím o odvolání týkajícím se reklamních služeb poskytnutých obchodní společností Farma Čapí hnízdo, respektive nástupnickou společností IMOBA,“ uvedla.

Mluvčí pražského krajského soudu Hana Černá řekla Seznam Zprávám, že firma Primagra požaduje zrušení rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství. Ze stejného důvodu se obrátil na soud i lovosický Preol a přerovská Precheza. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský podání žalob nechtěl komentovat, uvedl server.

Finanční správa podle dřívějších informací Deníku N a webu iROZHLAS.cz doměřila Agrofertu za reklamu na konferenčním centru Čapí hnízdo daň více než 1,2 milionu korun. Rozhodnutí úřad zdůvodnil tím, že nebyla prokázána oprávněnost nákladů za reklamní plnění. Podle berních úředníků 21 firem koncernu u společnosti Farma Čapí hnízdo nakoupilo na šest let reklamní služby za víc než 190 milionů korun.

V případu reklamy na Farmě Čapí hnízdo se policisté zabývají podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a zároveň společnosti Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené. Policie loni případ odložila, její rozhodnutí ale zrušilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. V případu dosud nebyl nikdo obviněn. Lhůta pro prověřování kauzy skončí na konci letošního roku, do té doby by policie měla rozhodnout, zda případ znovu odloží, nebo nikoliv.

Video  První týden soudu s Andrejem Babišem  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi