Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf České pošty po propouštění pošťaček: Padáka dostanou i desítky manažerů!

Autor: simao - 
16. srpna 2023
12:12

Česká pošta prochází obdobím transformace a úspor. Zrušeno bylo přes 2 tisíce provozních pozic, šéf České pošty Miroslav Štěpán v rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že v plánu je i zdražování některých služeb či říjnové zvednutí poplatku za SIPO na 18 Kč. Vyhazovy se pak budou nově týkat i části manažerů. Štěpán odhaduje, že bude propuštěno 200 až 300 pracovníků z managementu, aby se ušetřily nižší stovky milionů korun.

Vláda kývla na zrušení tří stovek poboček České pošty, v rámci níž však dochází i na propouštění. Jeho další fáze se bude týkat i manažerů.

„Zrušili jsme 2259 provozních pozic a řady České pošty z důvodu rušení poboček nebo prodloužení frekvence doručování opustilo 1277 zaměstnanců. Část ale přešla na jinou práci či lokalitu v rámci podniku. Co se týče další racionalizace, tak tu plánujeme v managementu, na hlavní správě a v administrativních procesech. Tam máme rezervy a provedeme to během posledního kvartálu letošního roku,“ uvedl pro Novinky.cz Štěpán.

„Chceme docílit významné úspory na mzdových nákladech vůči managementu v objemu nižších stovek milionů korun z ročního rozpočtu, je to zhruba deset procent mzdových nákladů. Odhaduji, že z řad manažerů se to bude týkat dvou až tří stovek zaměstnanců,“ podotkl.

Pověřený ředitel Štěpán upozorňuje, že má zadání, aby pošta neskončila v insolvenci, a úkol převést ji do transformované podoby. „Myslím si, že to se nám v tuto chvíli daří plnit,“ věří šéf České pošty.

„Poštu jsem přebíral v době, kdy jí hrozil reálný úpadek modelovaný na poslední kvartál tohoto roku. Podnik směřoval ke ztrátě tři až tři a půl miliardy korun v letošním roce a reálně existovala nutnost půjčit si několik miliard na udržení provozu. Když se na to podívám dnes, tak hospodaření letos stále bohužel směřuje ke ztrátě, ale ta nebude vyšší než jedna miliarda korun,“ podotkl.

V rámci dalších úspor přitom Česká pošta od října zvedne poplatek za SIPO (z 15 Kč na 18 Kč), doručování balíků by však podražit nemělo. Štěpán naopak připouští zdražení u služeb, které vykonává Česká pošta pro stát a které nejsou regulované.

„Například nemůžeme doručovat důchod za 29 korun, respektive od září za 35 korun, když náklady jsou dvakrát vyšší, nejméně na úrovni 70 korun. A k tomu bychom měli přidat ještě nějakou marži,“ dodal Štěpán.

Video  Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 17. srpna 2023 07:37 )

Kde je vetsi objem penez, tak se vzdy hledal zpusob jak neco z toho mit. Nedavnou jsem pro CP dokoncil projekt za 15 mil, ktery min 1,5 roku tato firma nepotrebuje. Ti co jej zadavali uz cca 2 roky pro CP nepracuji, pridana hodnota vystupu je dnes 0. Presto za CP nikdo projekt nezastavil, nechali jej dobehnou at do konce aby pak vse skoncilo v archivu.

santikxauz ( 17. srpna 2023 06:11 )

Padáka dostanou i desítky manažerů!ale,jak to bývá u nás zvykem,tak je nahradí ještě vyšší poček vedoucích pracovníků.

dynaty ( 17. srpna 2023 02:44 )

dynaty ( 17. srpna 2023 02:44 )

krapotkin ( 16. srpna 2023 20:32 )

Těch 200 až 300 vykopnutých parazitů dostanou milionové padáky a pošta bude mít zase kulový.

Zobrazit celou diskusi