Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kramár, Koller a další: Domáhají se desítek milionů! Kvůli krachu Arca Investments

Aktualizováno -
16. srpna 2023
09:35
Autor: Jakub Kopřiva - 
15. srpna 2023
05:00

Největší od dob pádu banky IPB. Tak se mluví o krachu Arca Investments. Ve hře je okolo 23 miliard korun, které chtějí po firmě zoufalí věřitelé. Mezi nimi jsou i velcí hráči z byznysu, a jak Blesk zjistil, i známá jména.

Třeba nejlepší střelec fotbalové reprezentace Jan Koller (50) nebo slovenský herec Maroš Kramár (64). A jde jim o desítky milionů! Ve značně zašmodrchaném případu padlé investiční společnosti Arca Investments se už tři roky hraje o velké peníze.

Vypadalo to, že by věřitelé mohli souhlasit s přepracovaným reorganizačním plánem, který představila sama společnost. Ta tak musela učinit po zásahu Vrchního soudu v Praze. Jenže věřitelé na červencové schůzi návrh odmítli. Teď mohou přijít s vlastním, nebo čekat, zda soud rozhodne o přeměně v konkurz.

Přes 400 „míčů“

Jedním z velkých věřitelů padlé společnosti je banka J&T, které jde o 438 milionů korun. „Reorganizace nám dával a zpočátku smysl. Bohužel však dochází k rozpadu hodnoty majetkové podstaty dlužníka. Dle našeho názoru je nyní potřeba co nejdříve konsolidovat řízení skupiny a urychlit rozprodej aktiv,“ uvedla pro Blesk PR manažerka banky Monika Veselá.

Následně banka nejen pohledávky za společnostmi skupiny Arca v Česku, ale také na Slovensku, prodala firmě ze skupiny Natland. Jeho nabídku na odkup si vybrala z několika dalších i proto, že má dlouholeté zkušenosti se spravováním portfolií pohledávek a dlouholetou praxi v jejich efektivním vymáhání.

Natland se tak stal největším věřitelem společností energetické divize skupiny Arca na Slovensku i druhým největším věřitelem Arca Investments. Jako zajištěný věřitel zaujme klíčovou pozici v celém procesu řešení zadlužení aktiv, cílem je maximalizovat hodnotu odkoupených pohledávek, návratnost a uspokojení pro všechny. Natland je připraven podpořit stabilizaci situace a zachování fungování energetických aktiv a maximalizovat jejich hodnotu. Z takového řešení mohou benefitovat všichni věřitelé.

13 milionů herce Kramára

O 67,5 milionu korun nechce přijít Syndikát novinářů ČR. „Odhadovat míru uspokojení pohledávek je nyní, kdy není dostatečný přehled o stavu aktiv Arcy a jí ovládaných společností, obtížné. Více může napovědět až další jednání věřitelského výboru nebo schůze věřitelů,“ odpověděl Blesku předseda organizace Adam Černý.

Nemalou sumu 13 milionů korun už možná odepsal i herec Kramár, s částkou jen o 2 miliony menší figuruje v kauze také kanonýr Koller. „Zavolejte mi, prosím, později,“ reagoval pro Blesk Kramár. Jenže na další telefonáty ani kontakty přes SMS už nereagoval. To fotbalový čahoun ze Smetanovy Lhoty Koller měl nedostupný telefon a na dotazy Blesku zaslané prostřednictvím SMS neodpověděl.

Arca byla investiční skupina rozkročená především mezi Českou republikou a Slovenskem. Do roku 2018 byl hlavní tváří holdingu investor Pavol Krúpa (51), kterého dokonce vyznamenal medailí Za zásluhy někdejší prezident Miloš Zeman (78). Po odchodu Krúpy převzal otěže Rastislav Velič (50). Potíže Arcy propoukly naplno v roce 2020, kdy jí došly peníze na výplatu směnek.

Co říká padlá skupina

„Je velká škoda, že ke změně názoru věřitelů došlo po dvou letech procesu a předchozích čtyřech kladných hlasováních. Bude potřeba důsledně sledovat, zda se insolvenčnímu správci podaří uspokojit pohledávky věřitelů alespoň do výše konkurzního znaleckého posudku. Jsme přesvědčeni, že reorganizace by stále byla zdaleka nejlepší variantou uspokojení věřitelů,“ reagoval na rozhodnutí Peter Janiga, který je pověřený přípravou reorganizace Arcy.

Ostrá slova správce

Ke změně názoru věřitelů dopomohla zřejmě i zpráva insolvenčního správce Leea Loudy. „Insolvenční správce je po nabytí zkušeností během tohoto řízení, zvážení všech výše uvedených rizik… nakloněn k závěru, že rizika převažují nad výhodami řešení dlužníkova úpadku reorganizací,“ uvedl Louda ve své zprávě.

Podle něj je zásadním rizikem přepracovaného plánu netransparentnost jednání Arcy a jejího většinového akcionáře Rastislava Veliče. Jde třeba o fianční toky ze společnosti do jejích firem v daňových rájích nebo další majetkové transakce. „Dlužník dostal vždy několik příležitostí, aby nejasnosti vysvětlil a důvěru ve svůj záměr obnovil, což se však nikdy nestalo,“ podotkl dále správce.

Kdo další chce svoje peníze?

  • Zakladatel Tipsportu Vratislav Randa (61) chce zpět 5,6 milionu.
  • Wiener Privatbank se dožaduje 264 milionů korun. V rámci řízení ji zastupuje někdejší ministr spravedlnosti Sobotkovy a Babišovy vlády Robert Pelikán (43).
  • Známá galanterie Stoklasa a jednatelé Leo (58) a Alice (51) Stoklasovi mají dohromady přihlášené pohledávky za bezmála 120 milionů korun.
  • Fotbalový funkcionář Jaromír Šeterle (61) své pohledávky vyčíslil na 8,2 milionu korun.
  • Známý prodejce dveří firma Sapeli má přihlášené pohledávky za 10,6 milionu.
  • Olomouckému arcibiskupství jde o 106 milionů, pod pohledávkou je podepsaný někdejší olomoucký a současný pražský arcibiskup Jan Graubner (74).
  • Nadace Občanského fóra uvádí pohledávky za 15,7 milionu korun. Nadaci vede Dagmar Havlová (72), vdova po Ivanu Havlovi (†82), jenž byl bratrem prvního českého prezidenta Václava Havla (†75).

Video  Maroš Kramár: Překvapilo mě, že Bartoška nepřestal kouřit!  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

EconEcon ( 16. srpna 2023 13:49 )

No tak to si na výsledek počkáte. Nejdříve se musí ustanovit správce majetku, poté se provede generální inventura všech aktiv a aktiva se dělí na "těžko převoditelná na peníze" a "snáze převoditelná na peníze" a než se tak všechno odehraje, mezitím zastarají, ztratí svoji hodnotu, správce majetku a likvidátor si přijde na své peníze a na ostatní zbytou už jenom "drobky pod stolem". Nikomu to nepřeji, ale když někdy peníze zaslepí mozek - je to vždycky zlé.

krapotkin ( 16. srpna 2023 07:43 )

Domáhají se milionů. To si jako myslí, že jim to bude stát vracet z našich daní, nebo si myslí, že se lidem zželí jejich hlouposti a budou se jim na ty prachy skládat po korunkách, jako na nemocné děti ?

Annika ( 16. srpna 2023 04:13 )

Za kazdym tunelem hledejte J$T a Kretinskyho

Kuba Kubeš ( 16. srpna 2023 02:36 )

Hamty, hamty, ať mám víc než tamty

Talacko Alois ( 15. srpna 2023 22:32 )

No nic, takovejch tunelů tu je a eště bude.

Zobrazit celou diskusi