Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká pošta propustí 250 doručovatelů. Ti zbylí budou přetížení, kritizují krok odbory

Autor: ČTK, lig - 
27. července 2023
14:54

Česká pošta na konci července propustí 250 doručovatelů. Redukce pracovních míst souvisí s optimalizací doručovací sítě kvůli poklesu množství doručovaných zásilek. Vyplývá to z informací České pošty.

Pošta ke konci měsíce ruší 529 doručovatelských pracovních pozic, ale zhruba polovina pracovníků přejde v podniku na jinou pozici. Již před měsícem podnik v souvislosti s rušením 300 poboček propustil 574 zaměstnanců a dalších 350 převedl na jiné pošty. Celkem na poště pracuje okolo 22 000 lidí.

Počet propuštěných je sice podle odborářů nižší, než vedení původně avizovalo, i tak se ale obávají přetěžování pošťáků na zbylých pobočkách i v logistice.

Propouštění zaměstnanci, kteří u pošty odpracovali nejméně 15 let, dostanou nadstandardní odstupné ve výši čtyřnásobku průměrné mzdy, ti, co na poště pracovali 25 a více let, dostanou od podniku pětinásobek. Odstupné mohlo být ještě navýšeno v případě skončení pracovního poměru dohodou při zkrácení výpovědní doby.

Česká pošta zrušila v polovině roku 300 z 3200 poboček kvůli klesajícímu provozu. Podnik, který loni vykázal ztrátu přes 1,7 miliardy Kč, by se měl do dvou let transformovat na provozovatele poboček, který poskytuje služby objednané státem, a komerční doručovací firmu. Transformaci schválila v polovině roku vláda.

Video  Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

darkmarek ( 11. srpna 2023 13:43 )

No a jak zatížíte ty doručovatele kteři se jen hezky projdou a jen vhodí upozornění do schránky že máte zásilku na poště a někdy ani to ne. Jak to chcete dokázat že jste byli celý den doma a nikdo nezvonil?

verka1 ( 27. července 2023 15:44 )

Ano, odbory jsou přetížené ale na peníze. Kolik měsíčně pobírají?
Musí se šetřit i na poště. U nás jedna pošta a otevřené dvě přepážky, ostatní zavřené.

Zobrazit celou diskusi