Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trable na řeckém letišti: Čeští dovolenkáři uvízli při odletu na Krétě

Aktualizováno -
6. července 2023
16:18
Autor: simao, Jonáš Kříž, BLK - 
6. července 2023
15:30

Na začátku prázdnin do zahraničí na dovolenou zamířila řada Čechů, velká poptávka je tradičně po řeckých ostrovech. Komplikace při návratu domů se však nyní objevily při cestě z hlavního města Kréty Heráklionu. Desítky českých dovolenkářů tam vlivem technických komplikací uvízly na letišti.

„Je nás tu asi 200, komplet celé letadlo. Jsou tu klienti různých cestovních kanceláří,“ uvedla pro Blesk turistka Anna (35) z Prahy.

„Měli jsme letět do Prahy v 9 ráno. Od sedmi jsme byli nastoupení u brány, vstávali jsme kvůli tomu v pět. Až v poledne nám ale řekli, že letadlo má nějaké technické problémy a nejspíš neodletí. Čekáme v odbavovací hale. Pět hodin jsme ale byli za kontrolami a po odbavení,“ poznamenala Češka.

„Jedno náhradní letadlo ale bylo zrušeno, a tak nás vyvedli zpět z letiště. Poslední informace je, že snad poletíme ve čtvrt na jednu ráno,“ uvedla Anna. „Dostali jsme vouchery a těstoviny s vodou. První vodu jsme dostali až ve čtyři hodiny. Jedna paní tu ale kolabovala. 6 hodin jí nedali ani vodu,“ doplnila česká turistka.

Cestovní kancelář Blue Style však upozornila, že chyba nenastala na její straně.

„Z 200 turistů je 78 klientů Blue Style. Situaci řešíme s naším partnerem Smartwings, který klientům v této situaci zařizuje náhradní lety, vouchery na občerstvení, případně náhradní ubytování,“ uvedla pro Blesk mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanská.

„V tuto chvíli máme informaci, že několik rodin s dětmi poletí přednostně kolem 16. hodiny do Pardubic, zbytek cestujících kolem půlnoci do Prahy. Ač není chyba na naší straně, všem klientům se za komplikace během jejich dovolené omlouváme,“ dodala Bukovanská.

„Z provozně - technických důvodu byli cestující z tohoto letu přesměrováni na jiné dnešní lety Smartwings z Heraklionu. Necelá polovina cestujících již odletěla a zbývající část poletí ve večerních hodinách. Za komplikace se velmi omlouváme. Cestujícím bylo poskytnuto občerstvení,“ uvedla na dotaz Blesku tisková mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. 

„Na provoz rušné letní sezóny společnost Smartwings nasadila 53 letadel, stávající flotilu jsme posílili o dalších 10 letadel (jde o pronájem od zahraničních leteckých společností). Denně provozujeme cca 210 letů,“ poznamenala Dufková.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

bb88 ( 8. července 2023 13:10 )

Jo a do Kyjeva bylo volné letadlo a na Dombas pochopitelně taky. Ale nikdo.

valjean81 ( 7. července 2023 16:46 )

Souhlasím, včera jsme na tom letišti byli a spíš se ji udělalo blbě z toho vedra jaké tam bylo a toho dlouhého čekání. S vodou tam opravdu není problém.

valjean81 ( 7. července 2023 16:44 )

Včera jsme letěli z Heraklionu společností Condor (dceřinka Lufthansi) do Lipska. Odlet byl původně v 17:35, ale nakonec jsme letěli v 19:10. Spoždění mělo téměř každé letadlo. Už při příchodu na check-in byla hala přeplněná. Hrozný horko, klimatizace to nedávala. Přistup k vodě byl. Po odbavení se jde přes Duty-free shop, kde se dala voda koupit za pár korun. Dalo se tam kdykoliv dostat a vodu si koupit. Na druhou stranu odletová hala kde jste čekali u Gate, byla přeplněná k prasknutí. Horko na padnutí. Lidi chodili do toho Dutyfree ke klimatizacím se ochladit. Hele nikomu to nepřeju a to jsme tam čekali asi jen 3.5 hodiny. Snad je paní líp.

Monika Dumps ( 7. července 2023 10:17 )

Přesně když mám žízeň tak si vodu koupím na letišti to samé s jídlem.

markytka ( 6. července 2023 22:59 )

Tak se bába měla napít na hajzlu. A člověk vydrží bez vody 3 dny a bez jídla asi měsíc. Bože my jsme národ...

Zobrazit celou diskusi