Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dobrá zpráva expertů: Energetická krize pomalu končí. Vládě ale vytkli „salámovou metodu“

Autor: ČTK, lig, psp - 
22. února 2023
16:22

Energetická krize, která začala loni v létě raketovým růstem cen elektřiny a plynu, pomalu končí, ceny elektřiny i plynu budou nadále pozvolna klesat. Shodli se na tom ekonomové i odborníci na energetiku na 18. ročníku konference Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a ve světě, která se dnes uskutečnila v Brně.

Mezi přednášejícími převažoval mírný optimismus. Zároveň ale upozornili na to, že se podobná krize může opakovat.

Krize totiž podle nich nebyla spojena pouze se začátkem války na Ukrajině a panikou z nedostatku plynu v Evropě, jak upozornil místopředseda představenstva společnosti ČEPS Svatopluk Vnouček. „Dalším faktorem bylo nejhorší sucho v Evropě za posledních 50 let, které snížilo výrobu energie ve vodních elektrárnách, a nízká kapacita v jaderných elektrárnách ve Francii,“ uvedl Vnouček. Zároveň upozornil, že současně s odklonem od uhlí je třeba posilovat energetickou soběstačnost České republiky.

Klíčová je podle odborníků v tomto ohledu dostavba jaderných zdrojů včetně malých modulárních reaktorů, zajištění výstavby obnovitelných zdrojů energie a bateriových úložišť a zavedení mechanismu, který pomůže vyrovnávat výkyvy při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů - tedy z větrných a solárních elektráren.

Podle Martina Hájka, ředitele Teplárenského sdružení ČR, potřebuje Česká republika zejména nový energetický zákon, ne pouze novely toho současného. „Vláda jde cestou salámové metody a záplatuje starý zákon. Ač má například komunitní energetika obrovskou politickou podporu, novela postrádá záchranné brzdy a bezpečnostní mechanismy. To představuje riziko návratu takzvaných energošmejdů, kterých jsme se nyní už téměř zbavili,“ uvedl Hájek.

Podle Davida Kučery ze společnosti PXE budou ceny plynu i elektřiny dál postupně klesat. „Energetická krize se zdá být překonána, ceny se postupně vrátí k normálu. Energetický trh se ale do budoucna vlivem masivních investic změní,“ konstatoval Kučera.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 160 eurům (asi 3790 Kč) za MWh bez DPH. U plynu sestoupila pod 59 eur (zhruba 1398 Kč) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem, který činí pro letošní rok 6050 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3025 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Video  Fresh Cash 6. díl - Jak změnit dodavatele?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lubica258 ( 7. dubna 2023 20:35 )

Já jsme energetickou krizi nijak nepocítil. Topíme dřevem v akumulačních kamnech Norsk Kleber http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ , a ty mají pořád stejnou spotřebu dřeva . Tím, že se při hoření nahřívají, tak v nich není potřeba topit pořád, protože se pak teplo několik hodin uvolňuje a to je náš způsob, jak reagovat na energetickou krizi.

Zobrazit celou diskusi