Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Žádní zubaři nechybí,“ prohlásil Šmucler. Češi podle něj mohou za lékaři dojíždět

Autor: ČTK - 
19. ledna 2023
21:43

Přes 82 procent obyvatel má zubního lékaře na pojišťovnu a dochází na preventivní prohlídky, další dvě procenta chodí jen s akutními potížemi. Zhruba desetina lidí si zubní péči sama hradí. Bez systematické zubní péče je podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera asi 600 000 lidí. Řekl to na dnešní tiskové konferenci komory.

Nedostatek zubních lékařů je podle něj hlavně téma vyvolávané regionálními politiky, kteří s ním vyhrávají volby. „Žádní zubaři nechybí, máme jeden z největších počtů na obyvatele v Evropě,“ řekl Šmucler. Zubních lékařů je podle něj 6800 a zhruba 1000 nemá smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Průměrně připadá na každého pacienta 1,3 návštěvy zubního lékaře za rok. „Já myslím, že jednou ročně třeba pacienti dojedou do okresního města, protože většinou tam bývají jednou týdně na nákupu nebo tam pracují,“ dodal. Nejméně pacientů připadá podle komory na jednoho lékaře v Praze, kde jich je 750. Nejvíce pak ve Středočeském kraji (2191), kde ale část využívá právě pražské zubaře, Karlovarském (1845) a Ústeckém kraji (1780).

Z dat zdravotních pojišťoven vyplývá, že jsou oblasti, kde lékaři skutečně chybí. Podle dat VZP z loňského července, prezentovaných ČSK, jde například o celou oblast mezi Děčínem a Frýdlantem nebo o téměř celý Moravskoslezský kraj kromě okolí Opavy. Problémy jsou ale podle pojišťovny také ve vnitrozemí na hranicích krajů, například na Kutnohorsku a Chrudimsku, v okolí Svitav a Moravské Třebové, kolem Loun a Rakovníka nebo od Dobříše přes Tábor po Soběslav.

Podle Šmuclera by se v tom více měly angažovat kraje, které mají na případné finanční stimulace peníze. Kromě krajských nemocnic by podle něj měly podporovat i místní ordinace.

Kazy mají hlavně chudší lidé

Řešením je podle Šmuclera přidat na stomatologii peníze a dovolit lidem si doplatit na lepší péči, kterou si dnes platí celou. Dříve měl podle něj obor osm procent peněz z veřejného zdravotního pojištění, v současné době je to polovina. „V ČR se ze zdravotního pojištění platí zcela to, co nikdo nechce, a za všechno ostatní si lidé platí,“ řekl Šmucler. Pojišťovnami jsou tak podle něj hrazeny třeba amalgámové plomby, které pacienti nechtějí. Mladí lékaři je navíc často ani neumí udělat.

Český systém podle něj vychází z rakouského modelu, jenž ale umožňuje pacientům, aby si platili rozdíl mezi hrazenou a jimi požadovanou péčí. Přesto jsou ale podle Šmuclera přímé platby Čechů za zubní péči jedny z nejnižších v Evropě, asi 80 dolarů ročně, tedy zhruba 1770 korun. Řešením ale podle něj není ani úplné zrušení plateb péče z pojištění, přestože ve Švýcarsku vedlo ke zlepšení péče o zuby. Naopak v Řecku vedlo k zanedbávání péče a lidé si často nechali raději zuby vytrhat.

Celosvětově se podle něj stomatologie stává péčí hlavně o chudší lidi. „Šedesát procent kazů má 20 procent populace, která má méně než jedno procento peněz,“ uvedl. Pokud se ale lidé starají o své zuby, žijí průměrně až o dva roky déle.

V evropském srovnání dávají země na zubní péči asi 5,1 procenta z peněz na zdravotnictví. Náklady z veřejných zdrojů tvoří v průměru 31 procent, 59 procent jsou přímé platby pacientů.

Video  Jarmila Marková (65) ve frontě na registraci k novému zubaři v Ostravě čekala od půl šesté ráno.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 26. března 2023 11:33 )

Co ma nakonec rikat...

Jokl ( 26. března 2023 11:14 )

Tváří se jak naše fialová vláda,která si myslí,že může všechno.Už by bylo načase s takovýma vyžírkama skončit.V současnosti to vypadá,že tito nenasytní zubní ranhojiči jsou tu proto,aby inkasovali nehorázné finanční částky,místo toho,aby pomáhali lidem.Ten jejich spolkový vůdce Šmudla se tváří,jako kdyby zdolal Mont Everest a sežral všechnu moudrost světa.

Jaryn19 ( 20. ledna 2023 12:44 )

za socíku slibovali bezplatnou zdravotní péči, ale spousta občanů se jí nedožila... přece nebudou do obyčejných občanů cpát léky za dolary, ty byly jen pro vyvolené

Tomasj ( 20. ledna 2023 11:46 )

Když už člověk dává tisíce měsíčně za zdravotní pojištění, tak by měl mít i bezplatnou péči u zubaře. I takový člověk bez jakéhokoliv majetku a příjmů musí platit měsíčně zdravotní opojišťovně cca 2350Kč i když nemá z čeho. Nemá na brýle a nevidí nemá na zubní náhrady , plomby... U nás taky senátor, chirurg a ředitel nemocnice otvíral novou ordinaci v nemocnici, jenomže najal zubaře-důchodce, který před tím zrušil svou ordinaci a lidi zůstali bez zubaře, pak naoko spustil regostraci do nové ordinace, je už to cca 2 roky a dodnes mi nikdo nedal vědět jestli jsem registrován či nikoli, ale hlavně že mu dělá exredaktor blesku protekčně náměstka pro PR.

krapotkin ( 20. ledna 2023 11:33 )

Bezplatné nebylo nikdy, když živíte stádo darmožroutů v pojišťovnách.

Zobrazit celou diskusi