Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Epidemie chřipky je tady: Nemocných přibylo o třetinu! Šíří se i další virózy

Autor: ryc, inf - 
20. prosince 2022
00:00

Česko smrká a kašle. Po dvou letech, kdy řádil hlavně covid, se opět šíří i chřipka a další virózy. Ve většině krajů už překročily počty nemocných hranici epidemie.

Chorých s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky za týden přibylo o třetinu. Na sto tisíc obyvatel stůně 2342 Čechů. Pacientů přibývá ve všech krajích a ve všech věkových skupinách. Hranici epidemie zatím nepřekročily jen Praha a Jihočeský kraj.

„Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných budou zvyšovat,“ uvedl Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví.

Alespoň jednou dobrou zprávou je, že podle Státního zdravotního ústavu by mělo ubývat případů nákazy RS virem, který posílal zejména děti do nemocnic. Naopak se čeká růst počtu případů covidu.

Očkování chrání

Z virů chřipky koluje hlavně typ A/H3, postupně se přidává i A/H1. Chřipky typu B je zatím minimum. Ačkoliv se zatím zdá, že se mírně odlišují od kmenů obsažených ve vakcíně, očkování by mělo poskytovat o chranu.

Lehli učitelé i děti

Vysoká nemocnost uzavřela dvě základní školy v Mimoni na Českolipsku. O dočasném uzavření rozhodl zřizovatel, krajští hygienici takový krok nežádali. „Nemocnost je přes 50 procent, u učitelů i žáků. Neměl ani kdo vařit,“ řekl starosta města Petr Král (ANO). V provozu zůstaly družiny pro zdravé děti na prvním stupni a mateřská škola.

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi